Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλίμα συμβιβασμού στην προπαρασκευστική Σύνοδο ζητά ο Ρομπάι

Κλίμα συμβιβασμού στην προπαρασκευστική Σύνοδο ζητά ο Ρομπάι

Συζητήσεις «με ειλικρίνεια και ισχυρή θέληση για συμβιβασμό» ζήτησε ο Χερμάν βαν Ρομπάι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στην προετοιμασία για τη λήψη αποφάσεων τον Ιούνιο. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αξιοποιώντας στο έπακρο την εσωτερική αγορά, ετοιμάζουμε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο» σημείωσε ο Χερμάν βαν Ρομπάι, τονίζοντας πως «αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά σήμερα θα ανοίξουμε προοπτικές ελπίδας».

Συζητήσεις «με ειλικρίνεια και ισχυρή θέληση για συμβιβασμό» ζήτησε ο Χερμάν βαν Ρομπάι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στην προετοιμασία για τη λήψη αποφάσεων τον Ιούνιο.

«Σας κάλεσα για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, λέγοντας πως το έργο αυτό είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη χαλιναγώση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αξιοποιώντας στο έπακρο την εσωτερική αγορά» τόνισε ο Χερμάν βαν Ρομπάι. Επαναλαμβάνοντας πως η Σύνοδος δεν στοχεύει στο να καταλήξει σε συγκεκριμένες κινήσεις, ο Ρομπάι ανέφερε πως «ετοιμάζουμε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο».

«Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά σήμερα θα ανοίξουμε προοπτικές ελπίδας» είπε χαρακτηριστικά.

Το DJ Newswires μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης πως σε προσχέδιο ανακοινωθέντος, γνώση του οποίου επικαλείται, η ΕΕ επαναλαμβάνει (όπως και στο πρόσφατο Eurogroup) την «ελπίδα» να σχηματιστεί σύντομα λειτουργική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Όσον αφορά τις κινήσεις για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνη, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα λεγόμενα «ομόλογα έργου» (project bonds), μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ συμφώνησε την Τρίτη χθες σε ένα «πιλοτικό» σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης.


Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.

Ωστόσο, το ξεχωριστό θέμα των ευρωομολόγων -το οποίο προτίθετο να ρίξει στο τραπέζι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ- κυριαρχούσε στις δηλώσεις των ηγετών ενώ προσέρχονταν στη συνάντηση.

Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία (αλλά και η, εκτός Ευρωζώνης, Σουηδία) προσήλθαν στη Σύνοδο επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους. «Το ζήτημα θα βρεθει επί τάπητος, και νομίζω πως είναι δίκαιο να εξετάσουμε ακριβώς τι θα σήμαινε» ο κοινός δανεισμός, ανέφερε από την πλευρά της (διασωθείσας) Ιρλανδίας ο πρωθυπουργός Έντνα Κένι.

Σουλτς: «Στήριξη στην Ελλάδα, αλλά με τήρηση των συμφωνιών»

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο: «Ορισμένοι στην Ελλάδα καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να διακοπεί η αποπληρωμή του χρέους, να σταματήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, απολαμβάνοντας τη βοήθεια της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη μιλάμε πάρα πολύ για την Ελλάδα και πολύ λιγότερο για τους Έλληνες» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΚ και συνέχισε λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και είναι σε κατάσταση απελπισίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς συνέχισε λέγοντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, χωρίς παράλληλα, να βλέπουν κάποιο φως ελπίδας. Ωστόσο, συνέχισε, οι θυσίες αυτές θα αποδώσουν και τα πράγματα θα καλυτερέψουν, δεδομένου ότι η Ευρώπη ρίχνει σήμερα μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη.

Ο Μ. Σουλτς ανέφερε, επίσης, ότι πολλοί είναι αυτοί στην Ελλάδα οι οποίοι δυσφορούν απέναντι στην ανώνυμη γραφειοκρατική εξουσία που ασκεί η Τρόικα και κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει πολιτικές με ανθρώπινο πρόσωπο.

Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ αποφεύγουν συστηματικά να επισκεφθούν την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΚ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι πολλοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βάζουν τα ατομικά τους συμφέροντα πάνω από το συλλογικό συμφέρον και ανέφερε το παράδειγμα πολλών Ελλήνων που βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα, αντί να επιδείξουν την αλληλεγγύη έναντι των συμπολιτών τους.

Ο Μ. Σουλτς σημείωσε: «Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες ότι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν είναι επώδυνος, αλλά και ότι θα αποδώσει αργότερα. Θα πρέπει επίσης να τους πούμε ότι ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ είναι ο πιο επώδυνος».

Αναφερόμενος ενδεικτικά στους νέους Έλληνες, ο πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι είναι μορφωμένοι, μιλούν πολλές γλώσσες, είναι ανοιχτοί στον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά και είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο Μ. Σουλτς επέμεινε, επίσης, ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Τρόικα πρέπει να τηρηθεί και ότι αν η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς αυτή τη συμφωνία, και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αισθανθούν ότι αποδεσμεύονται από αυτήν και θα σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις.

Σχετικά με τη σεναριολογία γύρω από έξοδο από το ευρώ, ο Σουλτς σχολίασε: «Όσοι βρίσκονται στην ευρωζώνη δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν γιατί έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, οπότε η έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ». «Φόρμουλα βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μία χώρα μέλος να αποχωρεί (από το ευρώ) είναι κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024