Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη, συμφωνία για τα «ομόλογα έργων»

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη, συμφωνία για τα «ομόλογα έργων»

Τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, η δημοσιονομική πολιτική λοιτότητας και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την έκδοση των κοινών ευρωομολόγων με τη συμφωνία για τα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds), μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών. Τα βλέμματα στρέφονται πάνω στο νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, η δημοσιονομική πολιτική λοιτότητας και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την έκδοση των κοινών ευρωομολόγων με τη συμφωνία για τα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds), μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ συμφώνησε την Τρίτη χθες σε ένα σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, ωστόσο η Γερμανία συνέχισε να αντιτίθεται στην πιο φιλόδοξη ιδέα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων.

Η εξέλιξη σημειώθηκε μια ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την οικονομική ανάπτυξη, που θα αποτελέσει το ντεμπούτο του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη σκηνή της ΕΕ, στην οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διαφωνίες, με δεδομένη τη γερμανική απαίτηση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η συμφωνία για τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης χαιρετίστηκε ως «ένα σημαντικό ορόσημο για τις υποδομές, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» από την προεδρία της Δανίας στην ΕΕ, με ένα μήνυμα μέσω του Twitter.

Το σχέδιο, το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2010, προβλέπει ότι 230 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν για την αντιστάθμιση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την υλοποίηση έργων υποδομής.

Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.

Σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2013, θα μπορούσε να μοχλεύσει «έως και 4,6 δισ. ευρώ» ιδιωτικών επενδύσεων για ορισμένα σημαντικά έργα.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης δεν έχουν καμιά σχέση με τα ευρωομόλογα, που αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα έλυναν την κρίση χρέους.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβάθμισαν τη σημασία των ομολόγων ανάπτυξης για την οικονομία της ΕΕ. Η έκδοσή τους «δεν θα αποκαταστήσει την βιώσιμη ανάπτυξη από μόνη της», είπε ο εκπρόσωπος του Ρεν, Αμαντέου Αλταφάτζ.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των εθνικών οικονομιών, η επέκταση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και η αύξηση των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ είναι ανάμεσα στα μέτρα που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Και μόνο η ιδέα των ομολόγων ανάπτυξης θεωρείται από κάποιους ως προοίμιο της έκδοσης ευρωομολόγων. Στο Βερολίνο, πάντως, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης επέμεναν ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα υπαναχωρήσει από την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων σύντομα και πρόσθεταν ότι δεν είναι απομονωμένη.

Υπέρ της γερμανικής στάσης εμφανίστηκε να τοποθετείται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ: «Να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με χρέος; Αυτές οι ιδέες είναι τόσο πεπαλαιωμένες», είπε στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten.

«Τα επιχειρήματα που ανακαλεί ξανά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είναι ανοησίες. Είναι αυτά τα επιχειρήματα που μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι», πρόσθεσε.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πρότεινε ένα ευρωπαϊκό «σύμφωνο ανάπτυξης» πέντε σημείων.

«Ρήγμα» στον γαλλογερμανικό άξονα

Πριν τη Σύνοδο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί με τον νεοκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι.

Σε όλες σχεδόν τις συνόδους των τελευταίων δύο ετών, ο Νικολά Σαρκοζί συναντούσε νωρίτερα την Γερμανίδα καγκελάριο για να καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν, προκαλώντας τις αντιδράσεις των άλλων ηγετών που έκαναν λόγο για υπαγορεύσεις από το Παρίσι και το Βερολίνο.

Οι όροι του παιχνιδιού έχουν συνεπώς αλλάξει, καθώς ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη σε αντίθεση με την Μέρκελ, η οποία επικεντρώνεται σε μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε εδώ την προσκλητήρια επιστολή του Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024