Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπομονή με την Ελλάδα ζητά ο Γιούνκερ

Υπομονή με την Ελλάδα ζητά ο Γιούνκερ

«Εάν η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να της τον δώσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συστήνοντας στους Ευρωπαίους «να μην κουνούν το δάκτυλο στους Έλληνες, αλλά να τους αφήσουν να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν». Ο Γιούνκερ επίσης δεν θα έβλεπε κατ' αρχήν αρνητικά το περιθώριο ενός παραπάνω χρόνου για εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν η πιο ακριβή λύση» λέει το EFSF, συμφωνώνοτας με τον πρόεδρο του Eurogroup.

«Εάν η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να της τον δώσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συστήνοντας στους Ευρωπαίους «να μην κουνούν το δάκτυλο στους Έλληνες, αλλά να τους αφήσουν να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν».

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο, ο πρόεδρος του Eurogroup απέρριψε τη «λύση» της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, τονίζοντας πάντως πως «εξίσου άχρηστη λύση θα ήταν η πλήρης αναστροφή της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί».

Ωστόσο, ο Γιούνκερ επίσης δεν θα έβλεπε κατ’ αρχήν αρνητικά να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα εάν στην Ελλάδα δινόταν, για παράδειγμα, ένα έτος παραπάνω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα αφού σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα».«Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τα ελληνικά κόμματα, δεν είναι δυνατό» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

EFSF: «Η πιο ακριβή λύση η έξοδος»

Οσον αφορά την έξοδο από την Ευρωζώνη, και ο επικεφαλής του προσωρινού ταμείου στήριξης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε -μιλώντας στην αυστριακή Die Presse- πως θα ήταν η «πιο ακριβή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους», ακόμη και εάν πλέον η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο.

«Το χειρότερο πιθανό σενάριο της ελληνικής εξόδου στην αρχή της κρίσης θα κόστιζε πολύ περισσότερο» είπε, «σήμερα όλοι στις αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες».

«Ωστόσο, το συνετό είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια. Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες» πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν η θέση και του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ: Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τόνισε σε συνέντευξή του το μεσημέρι του Σαββάτου στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

«Όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη» σημείωσε, τονίζοντας πάντως πως δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως μια έξοδος από την Ευρωζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024