Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα ελλείμματα των ισπανικών περιφερειών απειλούν να εκτροχιάσουν τη χώρα

Τα ελλείμματα των ισπανικών περιφερειών απειλούν να εκτροχιάσουν τη χώρα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελλείμματος των αυτόνομων περιφερειών κρούει έκθεση που δημοσίευσε το ισπανικό Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών (Fedea), μία πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τοπικές κυβερνήσεις θα βρεθούν εκτός δημοσιονομικών στόχων το 2012 καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη του στόχου της κεντρικής κυβέρνησης για έλλειμμα 5,3% το τρέχον έτος.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελλείμματος των αυτόνομων περιφερειών κρούει έκθεση που δημοσίευσε το ισπανικό Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών (Fedea), μία πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τοπικές κυβερνήσεις θα βρεθούν εκτός δημοσιονομικών στόχων το 2012 καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη του στόχου της κεντρικής κυβέρνησης για έλλειμμα 5,3% το τρέχον έτος.

Δεδομένου ότι το έλλειμμα των περιφερειών αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του συνολικού ελλείμματος της χώρας, ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός των 17 τοπικών κυβερνήσεων σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα συμπαρασύρει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που απαιτούν οι Βρυξέλλες από την Ισπανία.

«Με βάση τα σημερινά στοιχεία εκτιμούμε ότι οι περιφέρειες θα ολοκληρώσουν το 2012 με έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ» έναντι του στόχου για 1,5%, σημειώνει το ισπανικό ερευνητικό κέντρο. «Οι περισσότερες περιφέρειες -πλην τριών- θα παρουσιάσουν έλλειμμα μεγαλύτερο του προσδοκώμενου» υπογραμμίζει η έρευνα.

Οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ραχόι να προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις με νέα μέτρα και σχέδια δημοσιονομικής εξισορρόπησης» προκειμένου να διαψευστούν οι προβλέψεις του Fedea. Οι ίδιοι αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής ως «ζήτημα τιμής» για τη χώρα σημειώνοντας ότι «η φήμη της δημοσιονομικής προσπάθειας δεν επιτρέπει νέες παρεκκλίσεις από τους στόχους».

Ανεξαρτήτως των συστάσεων του συγκεκριμένου ιδρύματος και των προθέσεων της κυβέρνησης η οικονομία της χώρας διανύει μια νέα περίοδο συρρίκνωσης δύο χρόνια μετά την ύφεση που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση του 2008. Η αδυναμία της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης να ανακάμψει αντανακλάται στο ρυθμό ανάπτυξης που έχει επιστρέψει σε αρνητικά ποσοστά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 όπως και το πρώτο του 2012, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,3%. Επιπλέον η ανεργία καταγράφει νέα ρεκόρ ξεπερνώντας ήδη το 24% με τους μισούς νέους κάτω των 25 ετών να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Τα μέτρα εξοικονόμησης και περικοπών ύψους 47 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Ραχόι αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω την οικονομία συρρικνώνοντας το πραγματικό εισόδημα και την κατανάλωση και ανατροφοδοτώντας την ύφεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024