Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» σε αναπτυξιακά μέτρα μέσω ΕΤΕπ, λέει η Άνγκελα Μέρκελ

«Ναι» σε αναπτυξιακά μέτρα μέσω ΕΤΕπ, λέει η Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσέθεσε τη φωνή της σ' εκείνες οι οποίες καλούν να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής» φέρεται να λέει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσέθεσε τη φωνή της σ’ εκείνες οι οποίες καλούν να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο ώστε να συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής» φέρεται να λέει σε συνέντευξή της στην εφημερίδαLeipziger Volkszeitung, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Οι δηλώσεις της εντάσσονται στην έμφαση που μοιάζει να δίνει τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία στο να συμφωνηθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, πέραν των επώδυνων αυξήσεων φόρων και των περικοπών των δαπανών, που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η μεταβολή της ρητορικής της Μέρκελ αποτελεί επίσης μια ενδεχόμενη αντίδραση στην πιθανότητα ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία Φρανσουά Ολάντ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές την 6η Μαΐου. Ο Ολάντ έχει επικρίνει την έμφαση την οποία δίνει η Μέρκελ στις περικοπές δαπανών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Μπορώ να φανταστώ ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» αναφέρει στην ίδια συνέντευξή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν πρότεινε την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, δηλώνοντας στο Reuters ότι αυτό θα αύξανε την δυνατότητα δανεισμού της κατά 60 δισ. ευρώ και συνολικά θα σήμαινε επενδύσεις 180 δισ. ευρώ.

Ο Ολάντ έχει επίσης καλέσει να ενισχυθεί ο χρηματοδοτικός ρόλος της ΕΤΕπ, καθώς και να υπάρξει πιο αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων που η ΕΕ διαθέτει για την ανάπτυξη των υποδομών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με το ζήτημα της αύξησης των διαθεσίμων κεφαλαίων της ΕΤΕπ στην επικείμενη συνάντησή τους στα μέσα του Μαΐου.

Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης αξιοποίησης των «διαρθρωτικών κεφαλαίων» που έχει κατανείμει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υποδομές, την εκπαίδευση και άλλους τομείς, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν αποκλείω να γίνει ένα άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των ’27’ για να προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου».

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στον οποίο ο Ολάντ θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Μέρκελ επανέλαβε φορά ότι «δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Το έχουν υπογράψει 25 αρχηγοί κυβερνήσεων. Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα έχει επικυρωθεί, στην Ιρλανδία θα γίνει δημοψήφισμα γι’ αυτό στα τέλη του Μαΐου… σε πολλές χώρες-μέλη, και στη Γερμανία, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο εξετάζεται από τα Κοινοβούλια».

Ο Ολάντ μοιάζει να υπαναχωρεί από τις προηγούμενες εκκλήσεις του να τροποποιηθεί το Σύμφωνο ή να μεταβληθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), άλλο ένα ζήτημα-ταμπού για το Βερολίνο.

Η Μέρκελ είχε ταχθεί δημόσια υπέρ του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές, αλλά έχει πει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί κάλλιστα με όποιον κι αν κέρδιζε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024