Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενδιάμεση λύση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ενέκρινε το Υπουργικό

Ενδιάμεση λύση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις ρυθμίσεις για την παροχή κονδυλίων μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, ως ενδιάμεση λύση «γέφυρα» μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους. Την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνεδρίαση, με απλή απόφαση, θα προχωρήσει στην εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Οι τελικές αποφάσεις για το δύσκολο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης θα ληφθούν μετά τις εκλογές, με κυβερνητικό στέλεχος να δηλώνει ότι η διαδικασία είναι πιθανόν να παραταθεί έως τα τέλη του έτους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις ρυθμίσεις για την παροχή κονδυλίων μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, ως ενδιάμεση λύση «γέφυρα» κατά το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, οι τελικές αποφάσεις για την οποία θα ληφθούν μετά τις εκλογές.

Την σχετική εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζεται το πλαίσιο για να καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό των 18 δισ. ευρώ από τα 25 που έχει ήδη στείλει για την ανακεφαλαιοποίηση το EFSF.

Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση, με απλή απόφασή του, θα προχωρήσει στην εκταμίευση του ανωτέρω ποσού, που απαιτείται για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Τα κεφάλαια θα δοθούν με την μορφή ομολόγων του EFSF και θα χρησιμοποιηθούν για να μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή τους. Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα αντικατασταθούν με κοινές μετοχές ή μετατρέψιμα ομόλογα, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις ως προς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με τις αναγκαίες ρυθμίσεις (συμπληρώσεις του άρθρου 6 του ν.3864/2010) για το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, τις οποίες εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ορίζονται:

  • οι σωρευτικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, προκειμένου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να προκαταβάλει την εισφορά του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
  • η προκαταβαλλόμενη εισφορά, η οποία συνίσταται σε τίτλους του EFSF, κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που παρακολουθείται μέσω του Συστήματος ‘Αυλων Τίτλων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • ορίζεται ότι η θεσπιζόμενη διαδικασία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση της ΤτΕ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του EFSF.
  • παρέχεται εξουσιοδότηση για τους ειδικότερους όρους των συμβάσεων προεγγραφής μεταξύ ΤΧΣ, EFSF και πιστωτικού ιδρύματος.

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις τονίζει το υπουργείο Οικονομικών «εξασφαλίζεται πλήρως η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».

Μετά τις εκλογές οι τελικές αποφάσεις

Εκ των πραγμάτων οι τελικές αποφάσεις για το δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και για το μέλλει γενέσθαι με τις δύο κρατικές τράπεζες (Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα ληφθούν από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει την Παρασκευή ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί τελικά στα τέλη του έτους, αντί στα τέλη Σεπτεμβρίου που ήταν προγραμματισμένο.

Το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της αγοράς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με στόχο οι τράπεζες να πετύχουν δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 9%, ο αξιωματούχος όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως εξηγούσε νωρίτερα στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος «το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα bridge recapitalisation, το οποίο θα προβλέπει τη μεταβίβαση ομολόγων του EFSF από το ΤΧΣ στις τράπεζες».

«Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή απόφασης νομοθετικού περιεχομένου. Θα απαιτηθεί ωστόσο η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και του ΤΧΣ και θα απαιτηθεί και νέο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει την τελική απόφαση», πρόσθεσε και προσδιόρισε την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού για την επόμενη εβδομάδα ή μετά τις εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024