Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 12,3 δισ. ευρώ οι συνολικές ζημίες της Εθνικής μετά το «κούρεμα»

Στα 12,3 δισ. ευρώ οι συνολικές ζημίες της Εθνικής μετά το «κούρεμα»

Ζημίες συνολικού ύψους 12,3 δισ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), μετά τη λογιστική απομείωση των ελληνικών ομολόγων που οδήγησε σε ζημίες 11,78 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κύριων ίδιων κεφαλαίων (Core Tier I), μετά την εγγυημένη ενίσχυση 6,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπολογίζεται στο 6,3%. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΕΤΕ διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν θα θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια μετά την εξέταση που έγινε στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο από τη BlacKRock Solutions.

Ζημίες συνολικού ύψους 12,3 δισ. ευρώ λόγω κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), μετά τη λογιστική απομείωση των ελληνικών ομολόγων που οδήγησε σε ζημίες 11,78 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η λογιστική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου κατά 75% οδήγησε σε ζημία ύψους 11,784 δισ. ευρώ, προ φόρων.

Η ΕΤΕ συμμετείχε στο «κούρεμα» με τίτλους συνολικής ονομαστικής 14,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, εγγράφεται πρόσθετη απομείωση ύψους 1,17 δισ. ευρώ (μετά από φόρους) όλων των απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ΕΤΕ αναγνωρίζει φορολογικό οφέλους 1,3 δισ. ευρώ από τις ζημίες του PSI+, εν αναμονή οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,3% μετά την εγγυημένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης. Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,3%.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΕΤΕ διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν θα θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια μετά την εξέταση που έγινε στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο από τη BlacKRock Solutions.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απ.Ταμβακάκης επισήμανε: «είναι προφανές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης. Βρίσκεται αντιμέτωπο με απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενες κυρίως από το Πρόγραμμα Ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και σε μικρότερο βαθμό από εκτιμώμενες μελλοντικές ζημίες στα δανειακά χαρτοφυλάκιά του βάσει των αναλύσεων της BlacKRock Solutions.»

«Με το νέο πρόγραμμα σταθερότητος παρέχεται η αναγκαία στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με την πρώτη και πιο σημαντική δόση να είναι ήδη διαθέσιμη. Το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και οι όροι που θα τη διέπουν ώστε το ελληνικό τραπεζικό
σύστημα να παραμείνει ιδιωτικό εκκρεμούν και θα αποσαφηνισθούν σύντομα» προσθέτει.

«Οι εξελίξεις που αναφέρθηκαν συμβάλλουν στη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και ειδικά προς το τραπεζικό της σύστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την εισροή καταθέσεων τον τελευταίο μήνα, μετά από απώλειες που σωρευτικά υπερέβησαν το 30% της καταθετικής του βάσης τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης.»

» Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν συνθήκες ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος προκειμένου αυτό να καταστεί πιο υγιές και αποτελεσματικό, ώστε να ανταποκριθεί και να ενισχύσει τον αναπτυξιακό ρόλο του στην οικονομία.»

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας «θα συνεχίσει να ακολουθεί στρατηγική προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε».

Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής, λέει ο κ. Ταμβακάκης, είναι:

• Εντός των τελευταίων 20 μηνών πέτυχε να συγκεντρώσει περίπου €3,5 δισ. πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων.

• Μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά €250 εκατ. εντός της τελευταίας διετίας -προσπάθεια που συνεχίζεται.

• Άσκησε με συνέπεια πιστοδοτική πολιτική που διευκολύνει βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ συνέχισε να δίνει μέσω αναχρηματοδοτήσεων τη δυνατότητα σε εκείνους που είχαν πληγεί από την κρίση να αντιμετωπίσουν τις δραματικές συνέπειές της.

• Προώθησε σημαντικά την εξυγίανση του ισολογισμού της μέσω πολύ αυξημένων προβλέψεων για κινδύνους των στοιχείων του ενεργητικού της.

«Απόδειξη της ορθότητας των προαναφερθέντων αποτελεί το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δε θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια μετά την εξέταση που έγινε στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο από τη BlacKRock Solutions» τονίζει ακομη ο κ. Ταμβακάκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024