Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση για ευρωπαϊκή αρχή ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τη Λαγκάρντ

Πρόταση για ευρωπαϊκή αρχή ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τη Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή υπερεθνική Αρχή με αποκλειστική αρμοδιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι αντιμέτωπες με πρόβλημα ρευστότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις του Ολιβιέρ Μπλανσάρ, ενός από τους βασικούς οικονομολόγους του ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή υπερεθνική Αρχή με αποκλειστική αρμοδιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι αντιμέτωπες με πρόβλημα ρευστότητας.

«Αν θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο κράτος-τράπεζα, χρειάζεται οι κίνδυνοι να επιμεριστούν σε διασυνοριακή βάση με τρόπο πολύ καλύτερο, δηλαδή βραχυπρόθεσμα μέσω πανευρωπαϊκής Αρχής που θα έχει την ευχέρεια να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα μάς βοηθούσε», αναφέρει η Κρ.Λαγκάρντ στο κείμενο ομιλίας της που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ.

Ωστόσο ούτε τα κριτήρια παρέμβασης της Αρχής επεξηγεί, ούτε τον τρόπο χρηματοδότησής της.

«Δεν φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη μια κρατική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σε κάποιο ποσοστό, όμως θα έπρεπε να είναι στην ημερήσια διάταξη», προσθέτει στην εισαγωγή της έκθεσης, που συνέταξε για το ΔΝΤ ο επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

«Στο βαθμό που παρόμοια ανακεφαλαιοποίηση θα συσχέτιζε την επιχειρηματική δράση με την πίστωση, εύκολα θα γινόταν η απόσβεσή της, ευκολότερα πάντως συγκριτικά με άλλες προτεινόμενες μεθόδους», παρατηρεί επίσης ο ίδιος.

Το ΔΝΤ στην έκθεση έχει εισηγηθεί μείωση των τραπεζικών ισολογισμών στη Ευρωζώνη συνολικώς κατά περίπου 2,5 τρισ.αμερικανικά δολάρια για το 2012 και το 2013.

Ο Μπλανσάρ σχολιάζει, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει, σταδιακά, όλη την Ευρωζώνη, «σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Τρέλα με Μαρινάκη στα αποδυτήρια – Η ξεχωριστή αγκαλιά στον Ελ Αραμπί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση των «ερυθρολεύκων», αποθεώθηκε και αποθέωσε τους παίκτες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024