Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν στην Ισπανία για ανάλυση των οικονομικών στοιχείων

Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν στην Ισπανία για ανάλυση των οικονομικών στοιχείων

Αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλύσει αύριο, Παρασκευή, στη Μαδρίτη τους λογαριασμούς της Ισπανίας στο πλαίσιο της εποπτείας των οικονομικών ανισορροπιών αρκετών χωρών, ανακοίνωσαν το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας και η Κομισιόν. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για συνηθισμένη επίσκεψη και όχι για ειδική αποστολή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με το κόστος δανεισμού της η Ισπανία.Να μην στραγγαλιστεί η ανάπτυξη στην Ισπανία, λέει η Λαγκάρντ.

Αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλύσει αύριο, Παρασκευή, στη Μαδρίτη τους λογαριασμούς της Ισπανίας στο πλαίσιο της εποπτείας των οικονομικών ανισορροπιών αρκετών χωρών, ανακοίνωσαν το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας και η Κομισιόν.

Πάντως τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Μαδρίτη θέλησαν να είναι καθησυχαστικές, ενώ η Ισπανία διασχίζει «ζώνη αναταράξεων» στις χρηματοπιστωτικές αγορές: τα επιτόκια έφθασαν στα ύψη την Τρίτη εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται αύριο. Εμπειρογνώμονες από την Επιτροπή θα αναλύσουν τα στοιχεία του 2010, περιλαμβανομένων των τρεχούμενων λογαριασμών, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το ποσοστό της ανεργίας και τα μερίδια των εξαγωγών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

«Συντάσσουν μια νέα έκθεση για την κατάσταση στην Ισπανία και κάνουν σειρά συστάσεων που θα μεταβιβάσουν ενόψει του Ecofin», τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου, πρόσθεσε.

«Αλλά αυτή είναι μια συνηθισμένη επίσκεψη. Δεν πρόκειται ούτε για μια ειδική αποστολή ούτε έκτακτης ανάγκης, τίποτα τέτοιο», διευκρίνισε καθησυχάζοντας.

«Αυτή είναι μια κανονική διαδικασία που διεξάγεται στις 12 χώρες-μέλη. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με άλλα στοιχεία που συζητούνται αυτήν την περίοδο με τις ισπανικές αρχές», διαβεβαίωσε και από τις Βρυξέλλες ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο και άλλες θα πρέπει να διεξαχθούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες σε άλλα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε από τη Βαρσοβία ότι είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της οικονομικής κρίσης στη χώρα του και τόνισε ότι η χορήγηση βοήθειας «δεν έχει νόημα».

«Το ερώτημα της διάσωσης της Ισπανίας δεν έχει κανένα νόημα. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και δεν έχουμε την πρόθεση να προσφύγουμε (στο μηχανισμό στήριξης). Δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια για την Ισπανία», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη όμως έχουμε μια κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις, που ξέρει τι πρέπει να κάνει, που ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει», υπογράμμισε ο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι που εξέφρασαν και οι δύο την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση στην Ισπανία.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει στο στόχαστρο δώδεκα χώρες, ιδίως τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των οικονομικών ανισορροπιών, που πλήττουν το εμπορικό έλλειμμα τους ή την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Από τότε, η Ισπανία η οποία έχει επίσης περιληφθεί στον κατάλογο, ανέβασε τις προβλέψεις για το έλλειμμα της για το 2012 σε 5,3% από 4,4% προηγουμένως, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς το ΑΕΠ της αναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% και η χώρα αντιμετωπίζει ανεργία ρεκόρ, που ξεπερνά το 22%.

Την Τρίτη, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ικανοποίηση στην Μαδρίτη για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2012, αλλά υπογράμμισαν την έλλειψη στοιχείων των αυτόνομων περιφερειών, των οποίων τα ελλείμματα «εξερράγησαν» το 2011.

Παρέμβαση Λαγκάρντ

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε να μην στραγγαλιστεί η ανάπτυξη στην Ισπανία.

Η χώρα «έκανε, κάνει σήμερα, και θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές προσπάθειες», δήλωσε από την Ουάσινγκτον και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που έχει κάνει η Ισπανία είναι αξιέπαινο, θα πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να γίνει σε συνεργασία, συντονισμό, σε καλή συνεννόηση με τα μέλη της
ζώνης του ευρώ, με καλό συγχρονισμό και με καλή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνέπεια, και σε χρονικό διάστημα επαρκές για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα στραγγαλίσει την ανάπτυξη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024