Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλίμα ανησυχίας σε Λαμία, Πάτρα και Λέσβο για το κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών

Κλίμα ανησυχίας σε Λαμία, Πάτρα και Λέσβο για το κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών

Έντονη ανησυχία προκάλεσε σε Λαμία, Πάτρα και τη Λέσβο η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια των συνεταιριστικών τραπεζών που δραστηριοποιούνταν στις τρεις αυτές περιοχές.

Έντονη ανησυχία προκάλεσε σε Λαμία, Πάτρα και τη Λέσβο η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια των συνεταιριστικών τραπεζών που δραστηριοποιούνταν στις τρεις αυτές περιοχές. Συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς ζήτησε η ΟΤΟΕ.

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανακαλεί τις άδειες των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε. και Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε, καθώς, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.

Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007, θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.

Ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Το πρωί στην Πάτρα, έξω από τα γραφεία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, επικράτησε ένταση.

Δεκάδες καταθέτες και μεριδιούχοι που είχαν συγκεντρωθεί, εξέφρασαν την αγωνία τους, αλλά και την διαμαρτυρία τους, μετά την ανακοίνωση περί εκκαθάρισης της συνεταιριστικής τράπεζας.

Μάλιστα, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να μπουν στην τράπεζα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στη Λαμία, η συνεταιριστική τράπεζα κατέβασε ρολά έπειτα από 112 χρόνια λειτουργίας. Από τις 7 το πρωί έπιασε δουλειά ειδικός εκκαθάρισης στο κεντρικό κατάστημα.

Κλίμα αναστάτωσης επικρατεί μεταξύ των περίπου 45 εργαζόμενων και των 13.000 μετόχων, οι οποίοι σήμερα το πρωί είδαν κατεβασμένα τα ρολά στα 8 καταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ήταν η πρώτη τράπεζα που λειτούργησε από το 1900 με τη μορφή Σσυνεταιρισμού.

Στη Μυτιλήνη, από το πρωί, δεκάδες κάτοικοι του νησιού απευθύνθηκαν στην τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους χωρίς όμως να λαμβάνουν απαντήσεις, ενώ δεν έλειψαν και εικόνες πανικού.

Άγνωστες παραμένουν και οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της τράπεζας στην τοπική οικονομία.

Πάντως, ο πρόεδρος της τράπεζας Απόστολος Πατέστο,ς μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου, υποστήριξε πως «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις».

«Η αιτιολογία από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδας είναι το έλλειμμα της κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό όμως συμβαίνει εδώ και χρόνια και για αυτό μας γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι τώρα ενεργοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ερωτηματικά, επίσης, γεννά η απόφαση να εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης ύψους 48 δισ. ευρώ όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες» σημείωσε ο κ. Πατέστος.

Πρωτοβουλίες της ΟΤΟΕ

Συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών ζήτησε η ΟΤΟΕ μετά την ανάκληση των αδειών των τριών τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ, τονίζει ότι, έχει θέσεις και προτάσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο εργασιακό επίπεδο.

Επισημαίνει όμως, ότι, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, απαιτεί ευρύτερη συνεννόηση και όχι ενέργειες που δημιουργούν αναταράξεις σε Τράπεζες και ανασφάλεια σε εργαζόμενους, η διασφάλιση της εργασίας των οποίων, αποτελεί προτεραιότητα για την ΟΤΟΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024