Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναγκαία η εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 κρίνει το ΔΝΤ

Αναγκαία η εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 κρίνει το ΔΝΤ

Την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ, δηλαδή μεγαλύτερο από το 5,5% του ΑΕΠ που προτείνει η Κομισιόν) κρίνει αναγκαία για την Ελλάδα το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014, σε έκθεσή του που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας. Το ποσό αυτό κρίνει ότι πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς προετοιμάζει το έδαφος για νέο ψαλίδι, επισημαίνοντας ότι παραμένει κενό ανταγωνιστικότητας 15-20% που πρέπει να κλείσει.

Την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ) κρίνει αναγκαία για την Ελλάδα το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014, σε έκθεσή του που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας.

Το ποσό αυτό κρίνει ότι πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Ως γνωστόν δε η Ελλάδα τους τρόπους και τα μέσα μέσω των οποίων θα εξασφαλίσει τα ποσά αυτά καλείται να τα «αποκαλύψει» μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς το ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές επισημαίνοντας ότι παρά τη μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%, παραμένει κενό ανταγωνιστικότητας 15-20% που πρέπει να κλείσει.

Ειδικότερα, σε έκθεση που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αναφέρεται ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτή, δεν θα καταστεί εφικτήη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ, κρίνει ότι θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι στην ίδια παράγραφο της έκθεσης το ΔΝΤ -που έχει απανειλημμένως αναγνωρίσει ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί- επαναμβάνει ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε νέα εμπόδια στην ανάκαμψη, σημαίνει ότι στα φορολογικά έσοδα περιλαμβάνει την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ειδική μνεία, προφανώς για να καταδείξει το περιθώριο περικοπών που υπάρχει στην Ελλάδα, κάνει το ΔΝΤ στις κοινωνικές παροχές τις οποίες χαρακτηρίζει σύνθετες, άνισα κατανεμένες και χωρίς στόχευση, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση και αναθεώρησή τους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι το 60% των οικογενειακών επιδομάτων καταλήγει στο 40% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Πάντως το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολος και τονίζει ότι θα απαιτήσει σύνθετη προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση.

Επαναλαμβάνει δε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η Ελλάδα», σημειώνεται «έχει λίγα ή καθόλου περιθώρια να απορροφήσει τα αρνητικά σοκ ή τις αστοχίες του προγράμματος».

Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση που η εφαρμογή της πολιτικής πάρει περισσότερο χρόνο ή αποτύχει, η οικονομία χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αντιδράσει στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος μεγαλύτερης ύφεσης, αστοχίας στη δημοσιονομική προσαρμογή και αύξησης του χρέους.

Μάλιστα το ΔΝΤ συνδέει το πρόβλημα και με τις επικείμενες εκλογές λέγοντας ότι δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Αν αυτά τα ρίσκα επαληθευτούν, προσθέτει το Ταμείο, το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί επιπλέον «ανακούφιση χρέους» από τον επίσημο τομέα.

Αν μάλιστα αυτό δεν γίνει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Σε περίπτωση απουσίας στήριξης από τον επίσημο τομέα και πρόσβασης στα κεφάλαια της ΕΚΤ «μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024