Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε B- με σταθερές προοπτικές

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε B- με σταθερές προοπτικές

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B- από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default - RD) μετά την ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI, χαρακτηρίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό «σταθερές» (stable) τις προοπτικές της Ελλάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B- από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default – RD) μετά την ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI, χαρακτηρίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό «σταθερές» (stable) τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η Fitch είχε θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία B- (με αρνητικές προοπτικές) στις 20 Μαΐου 2011 επικαλούμενη τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Στις 13 Ιουλίου 2011 ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στην κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει περιορισμένη χρεοκοπία ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες συλλογικής δράσης.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα μας από CCC σε ένα σκαλί πριν τη χρεοκοπία, στο C (υψηλός κίνδυνος χροκοπίας), ενώ στις 9 Μαρτίου -εν όψει της διαδικασίας του PSI- η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «περιορισμένη χρεοκοπία». Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει οι άλλοι δύο οίκοι, Standards and Poor’s και Moody’s, όπως είχαν προειδοποίησει.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων βελτίωσε σημαντικά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης δυσκολίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Προσθέτει πάντως ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει με δεδομένα το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά το PSI, και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δίνει την αξιολόγηση B- που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά ομόλογα.

Η Fitch θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12—24 μήνες και για το λόγο αυτό δίνει σταθερή αξιολόγηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024