Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκλείδωσαν τα 30 δισ. ευρώ, μετά το PSI οι υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο

Ξεκλείδωσαν τα 30 δισ. ευρώ, μετά το PSI οι υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο

Την εκταμίευση του αναγκαίου ποσού, περίπου 30 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση του PSI ενέκρινε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι τελικές υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο των 130 δισ. στην Ελλάδα αναμένεται να πέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών και ότι πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI. «Η Ελλάδα άκουσε, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, καλά λόγια» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος.

Την εκταμίευση του αναγκαίου ποσού, περίπου 30 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση του PSI ενέκρινε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι τελικές υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο των 130 δισ. στην Ελλάδα αναμένεται να πέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Ευ.Βενιζέλος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος υπέγραψαν τις συμβάσεις με το EFSF που άπτονται των εγγυήσεων του μηχανισμού στα νέα ομόλογα, της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και των υπόλοιπων στοιχείων για το «κούρεμα».

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά -μένοντας ουσιαστικά πιστός στην αρχική του θέση- τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών και ότι πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI.

«Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η έκθεση της τρόικας η οποία θα οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του νέου μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Επανέλαβε δε πως η αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από την επιτυχία της μερικής διαγραφής του χρέους της από τους ιδιώτες πιστωτές της.

«Το Eurogroup υπενθύμισε ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (…) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» σημείωσε ο Γιούνκερ.

Όλα αυτά, επισήμανε, πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο προγραμματισμένο Eurogroup να μπορεί να κλειδώσει το δεύτερο δάνειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση Γιούνκερ, για την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων από την ελληνική Βουλή, και ενώ «οι λίγες εκκρεμείς δράσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα».

Το συμβούλιο έδωσε επίσης εντολή στο EFSF να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους ενώ συμφώνησαν στις προβλέψεις για ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Θετικό κλίμα απέναντι στην Αθήνα

Μετά τη συνάντηση του Eurogroup, ο Ευ.Βενιζέλος έκανε λόγο για θετικό κλίμα απέναντι στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είχε καιρό η Ελλάδα να ακούσει καλά λόγια, και σήμερα τα άκουσε».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συνέχισε, υποδέχθηκαν «με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες» που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. «Φυσικά δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης» σημείωσε.

Το μόνο που απομένει, συνέχισε ο Ευ.Βενιζέλος, είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως είπε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Σχετικά δε με το PSI, έκανε λόγο για «εξαιρετικά δελεαστική» προσφορά προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Από την πλευρά του, και ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως η Ευρωζώνη θα μπορεί την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρώσει θετικά την αξιολόγηση των ελληνικών κινήσεων.

«Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι χρειαζόταν» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταξύ του eurogroup και τη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η διαδικασία του PSI πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024