Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δάνεια 529,5 δισ. ευρώ χορήγησε η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ρευστότητα ύψους 529,5 δισ. ευρώ χορήγησε την Τετάρτη η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω των τριετών δανείων με επιτόκιο 1%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Συνολικά 800 τράπεζες συμμετείχαν στη δημοπρασία. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, τον Δεκέμβριο, οι τράπεζες είχαν λάβει 489 δισ. ευρώ.

Ρευστότητα ύψους 529,5 δισ. ευρώ χορήγησε την Τετάρτη η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω των τριετών δανείων με επιτόκιο 1%.

Στη δημοπρασία συμμετείχαν 800 τράπεζες .Για να υπολογίσουμε τον καθαρό νέο δανεισμό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 100 δισ. ευρώ περίπου, που προέρχονται από υφιστάμενα δάνεια και θα περάσουν στο τριετές LTRO.

Έτσι, ο καθαρός νέος δανεισμός είναι 430 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι η αγορά προέβλεπε -κατά μέσο όρο- ότι το ποσό που θα ζητούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα ξεπερνούσε τα 500 δισ. ευρώ.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, τον Δεκέμβριο, 523 τράπεζες είχαν λάβει 489 δισ. ευρώ.

Έτσι, η «ασπίδα προστασίας» που έχει κτίσει η ΕΚΤ με τα τριετή δάνεια για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (3y LTRO) ανήλθε συνολικά σε 1.009,5 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει αν στο μέλλον θα χορηγήσει ξανά ρευστότητα για περίοδο τριών ετών, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασίσει ότι αυτό θα γίνει μόνο δύο φορές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πατήσει «φρένο», καθώς η κατάσταση στις αγορές από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει ραγδαία, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, έχουν εκλείψει οι φόβοι για το ενδεχόμενο πιστωτικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν τα χρέη τους με το φθηνό, «απεριόριστο» χρήμα που προσφέρει η ΕΚΤ, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στις αγορές με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε πολύ χαμηλές τιμές ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Γι΄αυτό άλλωστε, οι χρηματιστηριακές αγορές όπως και το ευρώ σημείώνουν κέρδη, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε μετά τη δημοπρασία ότι «αποφεύχθηκε η έντονη πιστωτική ασφυξία» και συνέστησε στις τράπεζες να διοχετεύσουν τα κεφάλαια που άντλησαν σε πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ, όπως και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ελπίζουν ότι μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί και για την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Ιταλία πρέπει να δανειστεί περίπου 45 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο και τον Μάρτιο, έναντι 19 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα.

Σε ξεχωριστή δημοπρασία την Τετάρτη, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο. Το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα που διέθεσε το ιταλικό δημόσιο υποχώρησε στο 5,5% σε σχέση με 6,08% σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Ιανουάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024