Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύφεση 4,4% και αποπληθωρισμό 0,5% για την Ελλάδα το 2012 προβλέπει η Κομισιόν

Ύφεση 4,4% και αποπληθωρισμό 0,5% για την Ελλάδα το 2012 προβλέπει η Κομισιόν

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2012, έπειτα από ύφεση 6,8% το 2011, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος (αποπληθωρισμός) και θα μειωθεί κατά 0,50%, έναντι αύξησης 3,1% το 2011. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2012, έπειτα από ύφεση 6,8% το 2011, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Η ελληνική οικονομία διανύει εφέτος το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

Για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος (αποπληθωρισμός) και θα μειωθεί κατά 0,50%, έναντι αύξησης 3,1% το 2011.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η ελληνική οικονομία θα βιώσει αποπληθωρισμό, αν και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τελικώς αυτή η πρόβλεψη δεν θα επιβεβαιωθεί και ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σε θετικό έδαφος.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για συρρίκνωση 4,4% του ΑΕΠ, χαρακτηρίζεται «φιλόδοξη» και εκτιμάται ότι θα είναι βαθύτερη, κοντά στο 5%.

Στο τμήμα για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι το 2011 η οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο αδύνατη απ’ ότι εκτιμάτο στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, σημειώνεται, οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων, τη «σφιχτή» πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση για τον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη «προσαρμογή» στην αγορά εργασίας.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και την εκτίμηση ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας (το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) θα μειωθεί κατά 15% μέσα στην επόμενη τριετία.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους κατώτερους μισθούς στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται να πλήξει την εγχώρια ζήτηση, γεγονός το οποίο βραχυπρόθεσμα ίσως έχει αρνητικές επιπτώσεις για την απασχόληση.

Μεσοπρόθεσμα, η Κομισιόν εκτιμά ότι άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.

Η εγχώρια ζήτηση φέτος θα συρρικνωθεί, δεδομένης της αναμενόμενης επιτάχυνσης της «προσαρμογής» στην αγορά εργασίας, με μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιδόσεις στον τομέα των εξαγωγών προβλέπεται ότι θα είναι «λιγότερο δυναμικές» απ’ ό,τι τα προηγούμενα τρία χρόνια, μολονότι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα από τις μειώσεις στο εργατικό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την ασθενή εγχώρια ζήτηση, συνεπώς ο εξωτερικός παράγοντας (η ζήτηση από το εξωτερικό) θα συνεχίσει να συμβάλει θετικά στο ΑΕΠ, σημειώνεται.

Τέλος, για τον πληθωρισμό, προβλέπεται μείωση 0,50%, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των εισοδημάτων και της καταναλωτικής δαπάνης από τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

«Έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί…»

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για τα προβλήματα των οικονομιών της νότιας Ευρώπης.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ υπογράμμισε την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση αυτών των οικονομιών, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο Αλταφάζ αντέκρουσε των κατηγοριών που δέχθηκε για το έργο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι το 2007 και 2008 ο τότε αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια είχε παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, και υπογράμμιζαν τον κίνδυνο δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών.

«Υπήρχαν χώρες που στα χρόνια της ευημερίας έκρυβαν κάτω από το χαλί την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζοντας παρ’ όλα αυτά ότι ο κόσμος έχει αλλάξει», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Επιπλέον, τόνισε ότι η περίπτωση κάθε χώρας πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συνταγή που κάνει θαύματα», και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε δογματικοί. Προσβλέπουμε σε μια αγορά εργασίας με μεγαλύτερη συμμετοχή».

Ακόμα, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι οι νέοι που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία, θα έπρεπε να αναμένουν από τους πολιτικούς υπεύθυνους των χωρών τους να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024