Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αισιοδοξία Μόντι, Μέρκελ, Παπαδήμου για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Αισιοδοξία Μόντι, Μέρκελ, Παπαδήμου για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας αναφορικά με το νέο δανειακό πακέτο και το PSI εκφράζουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ.Μόντι, η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν αρχικά το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού και κατόπιν του Λ.Παπαδήμου. «Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρείς συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα» λέει ο Λ.Παπαδήμος.

Την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας αναφορικά με το νέο δανειακό πακέτο και το PSI εκφράζουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν αρχικά το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού και κατόπιν του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη διάρκειας περίπου 50 λεπτών με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρείς συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Παπαδήμου.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μάριο Μόντι και οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία πάνω στο ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Παπαδήμος είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες τις τελευταίες ημέρες με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Μετά την τηλεδιάσκεψη, συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

Η ελληνική πλευρά λέει ότι πλέον έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τώρα πια η ευθύνη είναι στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο in.gr ευρωπαϊκή πηγή που παρακολουθεί στενά τις σχετικές διαβουλεύσεις, το Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση του νέου δανείου στήριξης προς την Ελλάδα και την έναρξη της διαδικασίας για την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Στο Eurogroup θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και το θέμα της ενισχυμένης κοινοτικής εποπτείας.

Στην τελική ευθεία είναι και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιο της με νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας, τα οποία θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στους ιδιώτες ομολογιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στη Ρώμη η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Ιταλό πρωθυπουργό, συνάντηση η οποία τελικώς αναβλήθηκε, λόγω της παραίτησης του Γερμανού προέδρου.

Ο κ. Μόντι πρωτοστατεί στο μέτωπο των κυβερνήσεων που αντιτάσσονται στη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε για υποδαύλιση επικίνδυνων διχασμών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσφαλμένο διαχωρισμό «σε καλούς και κακούς» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Μπορούμε σίγουρα να κρίνουμε την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα υπερβολική και μάλλον είναι» είχε πει μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες βαρύνουν το ίδιο το κέντρο με την περιφέρεια».

Γιώργος Κωστούλας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024