Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ

Μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2012. Mεταξύ άλλων προβλέπονται μειώσεις σε συνταξιοδοτικά ταμεία με κατά μέσο όρο υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων ΔΕΚΟ και τραπεζών άνω των 1.300 ευρώ κατά 20% για το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ, η μείωση επικουρικών συντάξεων και η μείωση των συντάξεων ΝΑΤ κατά 7%.

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2012.

Σημειώνεται πως βάσει του νέου Μνημονίου αποτελούσε προαπαιτούμενη ενέργεια πριν την πρώτη εκταμίευση του νέου προγράμματος, η Κυβέρνηση να υιοθετήσει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Περικοπές σε συνταξιοδοτικά ταμεία με κατά μέσο όρο υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων ΔΕΚΟ και τραπεζών άνω των 1.300 ευρώ κατά 20% για το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ, η μείωση επικουρικών συντάξεων και η μείωση των συντάξεων ΝΑΤ κατά 7%.
  • Πρόσθετες περικοπές διαρθρωτικών δαπανών ύψους 325 εκατομμυρίων εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ κατά 10% για το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ, μείωση του εισοδηματικού πλαφόν για χορήγηση επιδόματος πολυτέκνου στα 45.000 ευρώ, την επίσπευση της μείωσης κατά 10% των ειδικών μισθολογίων κατά 2 μήνες και από περικοπές επιχορηγήσεων διαφόρων υπουργείων.
  • Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1,076 δισ. ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων (γενόσημα και επώνυμα φάρμακα), αυξάνοντας τις συμμετοχές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων, κ.α..
  • Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.
  • Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης, και της δαπάνης που σχετίζεται με την διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό.
  • Εμπροσθοβαρές σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευόμενους από διάφορα Υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ο εφαρμοστικός νόμος θα προσδιορίζει τις αλλαγές στην εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, δηλαδή της ελάχιστης επιβάρυνσης επί των ελευθέρων επαγγελματιών και θα εμπεριέχει διατάξεις για την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου σε όλα τα σχετικά νομικά πρόσωπα και την καθιέρωση νομοθετικών προβλέψεων για τους τρόπους ανάκτησης των επιπλέον καταβληθεισών αποδοχών για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2011 και μετά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024