Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναβολή του νέου πακέτου στήριξης μέχρι τις εκλογές φέρεται να εξετάζει η Ευρωζώνη

Αναβολή του νέου πακέτου στήριξης μέχρι τις εκλογές φέρεται να εξετάζει η Ευρωζώνη

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδας, αποφεύγοντας, ωστόσο, παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, όπως είπαν την Τετάρτη ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις που ληφθούν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε στις 18:00.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδας, αποφεύγοντας, ωστόσο, παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, όπως είπαν την Τετάρτη ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.

Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα.

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση για αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, στο σημερινό Eurogroup θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι επείγει η έναρξη της διαδικασίας των διακανονισμών της Ελλάδας με τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή το λεγόμενο PSI.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, ειδικότερα, ότι θα πρέπει να οριστεί το πλαίσιο της διαδικασίας και στη συνέχεια να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση του Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της έχουν ζητηθεί.

Ερωτηθείς προς τα πού θα κατευθυνθεί το σημερινό Eurogroup και ειδικότερα αν θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα του PSI αφήνοντας για το συμβούλιο της Δευτέρας την έγκριση της δανειακής σύμβασης, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι «είναι θέμα πολιτικής εκτίμησης».

Επισήμανε, πάντως, ότι με βάση τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, το PSI και η δανειακή σύμβαση συνιστούν ενιαίο πακέτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024