Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερα προετοιμασμένη πλέον η Ευρωζώνη για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει ο Σόιμπλε

Καλύτερα προετοιμασμένη πλέον η Ευρωζώνη για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει ο Σόιμπλε

Καλύτερα προετοιμασμένες είναι σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια η Γερμανία και η Ευρωζώνη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Σε σκληρότερο ύφος, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν δήλωσε πως η αποτυχία της Ελλάδας να εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί θα σημάνει έξοδο από την Ευρωζώνη.

Καλύτερα προετοιμασμένες είναι σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια η Γερμανία και η Ευρωζώνη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην ειδησεογραφική εκπομπή «Heute Journal» του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για την δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, επισήμανε πάντως ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της» και πρόσθεσε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, ενώ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Υποστήριξε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο παράδειγμα της Ιταλίας. Όπως είπε, οι Ιταλοί αποφάσισαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βάλουν γύρω από τον Μάριο Μόντι μια ομάδα ειδικών. «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις εκλογές.

«Αποτυχία σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη»

Μία αποτυχία της Ελλάδας να εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση νέων δανειακών πόρων, θα οδηγήσει στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

Οι αγορές έχουν προσαρμοσθεί και αρκετοί μηχανισμοί προστασίας έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη για τον περιορισμό της χρηματοπιστωτικής ζημίας, εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, δήλωσε ο Λικ Φρίντεν.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε (ακέραια) την Ευρωζώνη, με όλα τα μέλη της. Αλλά πάλι, αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα σήμερα» δήλωσε ο Λικ Φρίντεν στο Ατλαντικό Συμβούλιο, στην Ουάσιγκτον.

«Αρα, εάν ο ελληνικός λαός ή η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν εφαρμόσει το σύνολο αυτών των όρων -και γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον ελληνικό λαό και δεν υποτιμώ τα προβλήματα που δημιουργεί στους Ελληνες- εάν δεν το κάνουν, νομίζω ότι αποκλείουν εαυτούς από την ευρωζώνη και οι συνέπειες για τις άλλες χώρες τώρα θα είναι λιγότερο σημαντικές από ό,τι έναν χρόνο πριν» τόνισε.

Όταν το Eurogroup και η ΕΚΤ συνεδριάσουν την Τετάρτη, θα απαιτήσει λεπτομέρειες και σαφήνεια από την Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές τόσο τώρα, όσο και μετά τις εκλογές του Απριλίου, παρατήρησε ο Φρίντεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024