Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράταση 15 ημερών για να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ αντί της περικοπής συντάξεων

Παράταση 15 ημερών για να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ αντί της περικοπής συντάξεων

Ολοκληρώθηκε στις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των υπουργών Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα για το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, το μοναδικό ζήτημα για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει 15 ημέρες περιθώριο για να αντιπροτείνει ισοδύναμο μέτρο ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις. Με το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων συμφωνημένο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ολοκληρώθηκε στις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των υπουργών Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα για το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, το μοναδικό ζήτημα για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει 15 ημέρες περιθώριο για να αντιπροτείνει ισοδύναμο μέτρο ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις.

Με το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων συμφωνημένο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί μια θετική απόφαση στο Eurogroup, ενώ άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά -που επέμεινε στο ζήτημα των συντάξεων- λέγοντας: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π.Μπεγλίτης, μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, εκκρεμούσε η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού
625 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων.

Για τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός με την τρόικα και τελικά δοθηκε η παράταση των 15 ημερών.

    Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου με την τρόικα: «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα.

    »Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.
    Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.

    »Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας. Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ’ εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού.

    »Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από πολλές ώρες, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην ενός. Βεβαίως, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

    Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024