Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος λέει ο Ο.Μπλανσάρ του ΔΝΤ

Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος λέει ο Ο.Μπλανσάρ του ΔΝΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτίμησε σήμερα ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της. «Όμως αυτό είναι μόνο το ένα πράγμα που χρειάζεται και κατά κάποιο τρόπο είναι ίσως το πιο εύκολο κομμάτι», είπε ο Μπλανσάρ και εκτίμησε ότι το κούρεμα θα είναι τελικά αρκετά μεγάλο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτίμησε σήμερα ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της.

Όπως υπογράμμισε στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο ίδρυμα Κάρνεγκι στην Ουάσινγκτον: «η Ελλάδα έχει ανάγκη μίας θεαματικής μείωσης του χρέους της. Αυτό είναι το θέμα των διαπραγματεύσεων»

«Όμως αυτό είναι μόνο το ένα πράγμα που χρειάζεται και κατά κάποιο τρόπο είναι ίσως το πιο εύκολο κομμάτι», είπε ο Μπλανσάρ και εκτίμησε ότι το κούρεμα θα είναι μεγάλο.

«Το άλλο κομμάτι είναι η ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε και είπε ακόμη ότι «δεν είναι μυστικό αυτό. Πρέπει είτε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα κατά πολύ και γρήγορα και να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα η αύξηση των μισθών, είτε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί».

«Είναι ξεκάθαρο ότι (οι Έλληνες) πρέπει να κάνουν και τα δύο. Όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα –και βλέπουμε πολλούς τομείς όπου η παραγωγικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί– χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν.

» Οπότε μία χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει ενδεχομένως να κάνει κάτι και για τους μισθούς», τόνισε.

Παράλληλα, είπε ο Μπλανσάρ ότι απαιτείται η δέσμευση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Ελλάδα «για όσο θα χρειαστεί»

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα εξακολουθεί να είναι τρομερά άσχημα και δυσάρεστο μονοπάτι αλλά τουλάχιστον είναι ένα που μπορεί να δοκιμαστεί», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε: «κάτω από ένα ρεαλιστικό σενάριο αυτό θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο και για πολύ καιρό η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές».

Ο γνωστός οικονομολόγος δήλωσε ακόμη εντυπωσιασμένος με την πρόοδο στην Ευρωζώνη για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024