Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η απαίτηση για επιπλέον περικοπές 1,3 δισ. στο ραντεβού τρόικας-Βενιζέλου

Η απαίτηση για επιπλέον περικοπές 1,3 δισ. στο ραντεβού τρόικας-Βενιζέλου

Αναγκαία κρίνει η τρόικα την εξασφάλιση μέσω περικοπών επιπλέον ποσού 1,3 δισ. ευρώ εντός του 2012 και αναζητά πρόσθετα μέτρα με το οικονομικό επιτελείο σε νέα κρίσιμη συνάντηση με τον Ευ.Βενιζέλο. Ωστόσο, μοιάζει με θέατρο παραλόγου, δεδομένου ότι οι νέες περικοπές κατέστησαν αναγκαίες για να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, η τρύπα που θα δημιουργήσει σε έσοδα και Ταμεία η απαίτηση των δανειστών για μείωση του κατώτερου μισθού, αλλά και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η βαθύτερη ύφεση που επίσης προκαλούν τα μέτρα που προστάζουν οι ίδιοι. Στη Ζαλοκώστα βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης αφού ανοιχτά παραμένουν ακόμη το θέμα των επικουρικών, με την τρόικα να εμφανίζεται ωστόσο ανοιχτή για μικρότερη μείωσή τους, και των εργασιακών. Ωστόσο, τώρα ζητούν μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Αναγκαία κρίνει η τρόικα την εξασφάλιση μέσω περικοπών επιπλέον ποσού 1,3 δισ. ευρώ εντός του 2012 και αναζητά πρόσθετα μέτρα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε νέα κρίσιμη συνάντηση υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ωστόσο μοιάζει με θέατρο παραλόγου, δεδομένου ότι οι νέες περικοπές κατέστησαν αναγκαίες -ενώ μέχρι σήμερα διίσταντο οι απόψεις ως προς την αναγκαιότητά τους- προκειμένου να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, η τρύπα που θα δημιουργήσει σε κρατικά έσοδα και ασφαλιστικά Ταμεία η απαίτηση των δανειστών για μείωση του κατώτερου μισθού.

Τρύπα εσόδων που πρέπει να καλυφθεί προκαλεί δε και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η βαθύτερη ύφεση που επίσης, όμως, είναι παρενέργειες των μέτρων που προστάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στη Ζαλοκώστα βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης αφού ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα των επικουρικών, αλλά και τα εργασιακά.

Άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η μεγαλύτερη «εξοικονόμηση» επιχειρείται μέσω ριζικών ανατροπών στο τομέα της εργασίας, με την τρόικα να απαιτεί, μεταξύ άλλων, την περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά περίπου 22%, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Στις «φαεινές ιδέες» τους προστέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και απαιτήσεις για μείωση του εφάπαξ, καθώς και του ύψους των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προτάσεις της τρόικας για το εφάπαξ κινούνται προς μια μείωση κατά 25% ή 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις εξετάζονται σε σχέση με τις γενικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Νέα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Το συνολικό ύψος των περικοπών που απαιτούνται εντός του 2012 σύμφωνα με την τρόικα προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ανέρχεται πλέον στο 1,5% του ΑΕΠ (ήτοι περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής.

Ο παραλογισμός έγκειται για κάποιους στο γεγονός ότι το ποσό αυτό θα ήταν σαφώς μικρότερο εάν η τρόικα δεν ασκούσε αυτή την ασφυκτική πίεση για μείωση του κατώτερου μισθού κατά περίπου 22% και νέα υφεσιακά μέτρα που «στραγγαλίζουν» -όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ακόμη και σύμβουλος της Μέρκελ- την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο εστιάζονται πλέον στην ανεύρεση τρόπων για εξοικονόμηση ποσού περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αφού τα 2 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε να εξασφαλιστούν με: περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, περικοπή 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και περικοπές στις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Την εξοικονόμηση του υπολειπόμενου ποσού (1,3 δισ. ευρώ) συζητά η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο σε σειρά συσκέψεων από το πρωί της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των βασικών υπουργείων και των μελών του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα των 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους δανειστές, θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση (εκτιμάται ότι η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να υπερβεί το 3,5% εφέτος) στην οποία θα βρεθεί η ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η πρόσθετη περικοπή των δαπανών πρέπει να αναπληρώσει και τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.

Τις διαπραγματεύσεις για τα νέα αυτά μέτρα και κατ’ επέκταση την αποσαφήνιση του τελικού πακέτου των μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο ζητείται εκβιαστικά από την πλευρά των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ανέλαβε από το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος σε νέα σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου με τα στελέχη της τρόικας και τον κ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προσπάθεια για μικρότερη μείωση στις επικουρικές

Διατεθειμένη να περιορίσει την αρχική απαίτησή της για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις κατά 35% σε 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ, εμφανίστηκε η τρόικα σε πολύωρη συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας της γγ του υπουργείου Αθηνάς Δρέττα με εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Στον αντίποδα, αναφέρει το Βήμα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητά οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση της ΝΔ (για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές) ως υπερβολικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις για το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τον τρόπο για τον οποίο θα εφαρμοστεί συνεχίζονται σε νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάμη με την τρόικα το βράδυ της Δευτέρας.

Στο στόχαστρο παραμένουν και τα εργασιακά

Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται στο πιο κρίσιμο στάδιο και η διαπραγμάτευση διεξάγεται σημείο προς σημείο, λένε πηγές κοντά στις διαδικασίες.

Η τρόικα έχει ζητήσει, μείωση κατά 20% στο ύψος των κατώτερων μισθών και κατάργηση του δικαιώματος της μετενέργειας, της δυνατότητας δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει με απόφασή του την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά μόνο το ύψος της κατώτερης αμοιβής και δεν θα επεκτείνεται στα επόμενα κλιμάκια, ούτε στα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας και σπουδών).

Εκφράζονται, όμως, φόβοι ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των αμοιβών, θα μπορούσε να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα και να επιφέρει κλιμακωτά μειώσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.

Οι διαφορές μεταξύ των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εμφανίζουν αποκλίσεις από 8% έως 40%.

Εάν, λοιπόν, καταργηθεί η μετενέργεια ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρεί αμέσως μετά τη λήξη της κλαδικής σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με βάση τις αμοιβές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024