Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρό πόκερ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σκληρό πόκερ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σκληρές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για τους όρους στήριξης των τραπεζών, στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις ζημίες του PSI και την έρευνα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Η τρόικα προτείνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, ενώ κερδίζει έδαφοςη επιλογή των μετατρέψιμων ομολόγων.

Σκληρές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για τους όρους στήριξης των τραπεζών, στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις ζημίες του PSI και την έρευνα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Η τρόικα προτείνει (στο «προ-Μνημόνιο») η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, ενώ κερδίζει έδαφος η επιλογή των μετατρέψιμων ομολόγων.

Οι ανάγκες του τραπεζικού κλάδου σε νέα κεφάλαια υπολογίζονται κοντά στα 25-30 δισ. ευρώ.

Η κάλυψη των ζημιών από το PSI είναι πολύ πιθανό να γίνει μέσω των μετατρέψιμων ομολόγων, ενώ σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που προκύπτουν από τη μελέτη της Blackrock θα καλυφθούν με κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Ενδεχομένως, για τα μετατρέψιμα ομόλογα θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι όταν τα εποπτικά κεφάλαια μειωθούν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, τότε θα γίνεται υποχρεωτικά η μετατροπή τους σε μετοχές, ακόμα και αν δεν έχει λήξει το ομόλογο.

Το θέμα του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών συζητήθηκε την Πέμπτη και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου, επανέλαβε τη θέση του για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες».

«Τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα τον συζητήσουμε και θα τον ρυθμίσουμε νομοθετικά. Για το θέμα αυτό καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός», είπε.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης «είναι ένα σημείο στο οποίο διεξάγεται μια πάρα πολύ σκληρή, πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η τρόικα σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε σε προηγούμενη εκδοχή του Μνημονίου η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει μέσω κοινών μετοχών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χρηματοδοτεί τις τράπεζες με κοινές μετοχές και όχι με προνομιούχες, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2008 δυνάμει του οποίου έχουν δοθεί 5 δισ. ευρώ προνομιούχων μετοχών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου συνολικά κινείται σήμερα σε επίπεδα κάτω των 5 δισ. ευρώ.»

«Θα ήμασταν ευτυχείς αν η επανακεφαλαιοποίηση γινόταν κατ’ ευθείαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το EFSF, χωρίς να μεσολαβούμε και χωρίς να αναλαμβάνουμε το βάρος 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος. Εφόσον όμως αναλαμβάνουμε αυτό το βάρος, πρέπει να έχουμε και τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή την αντίστοιχη προσδοκία να μετάσχουμε στο όφελος από την άνοδο της αξίας των μετοχών» σημείωσε.

«Και για να συμβεί αυτό, πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο, να είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας δηλαδή κοινές μετοχές -φυσικά οι κοινές μετοχές έχουν ψήφο. Τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα τον συζητήσουμε και θα τον ρυθμίσουμε νομοθετικά γιατί με επαγγελματικό τρόπο και διαφάνεια το Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα ασκεί τα δικαιώματα αυτά, όχι με κομματικά ή πελατειακά κριτήρια, όχι με εμπειρισμό, αλλά όπως επιβάλλουν οι διεθνώς αποδεκτοί κανόνες του καλού τραπεζικού μάνατζμεντ» προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024