Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αισιόδοξος για συμφωνία «εντός ημερών» για το PSI ο Λουκάς Παπαδήμος

Αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων «εντός ημερών» εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, o οποίος είχε την Παρασκευή νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του IIF στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συναντηθεί εκ νέου μαζί τους το Σάββατο. Οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ του ΙΙF ανέφεραν πως καταγράφεται «πρόοδος» και «σημαντική συνεννόηση» σε νομικά και τεχνικά ζητήματα. Σε επιτόκιο μεταξύ 3,6% και 3,8% φαίνεται να συγκλίνουν οι δύο πλευρές, με ανοικτό ενδεχόμενο να εισαχθούν «ρήτρες ανάπτυξης».

Αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων «εντός ημερών» εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, o οποίος είχε την Παρασκευή νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του IIF στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συναντηθεί εκ νέου μαζί τους το Σάββατο, πιθανότατα μετά τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ του ΙΙF ανέφεραν μετά τη συνάντηση πως «επιτεύχθηκε σημαντική συνεννόηση σε νομικά και τεχνικά ζητήμα» και πως «έγινε πρόοδος στις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο, συμπλήρωσαν.

Ο Λ.Παπαδήμος δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι είναι «αισιόδοξος πως θα φτάσουμε σε συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων εντός ημερών». «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες» σημείωσε.

Πληροφορίες ανέφεραν πως μέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα «δεν θα χρεοκοπήσει» τόνισε ο Λ.Παπαδήμος, λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί πως απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή». Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο, συνέχισε, αναφέροντας πως το έλλειμμα του 2011 εκτιμάται στο 9,5% του ΑΕΠ και αναμένεται ήπια ανάκαμψη το 2013.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο μνημόνιο, σημείωσε πως στόχος είναι η ολοκλήρωσή της μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο Τσαρλς Νταλάρα έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η συνάντηση -προγραμματισμένη για τις 18:30- καθυστέρησε, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ.Βενιζέλος το απόγευμα, συμπληρώνοντας επίσης πως όσον αφορά το μέτωπο της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις είναι «σκληρές».

Στις διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν σε επιτόκιο μεταξύ 3,6% και 3,8% για τα νέα ομόλογα, με ανοικτό ενδεχόμενο να εισαχθούν «ρήτρες ανάπτυξης».

Το απόγευμα της Παρασκευής, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος κοντά στις διαβουλεύσεις ανέφερε στο Reuters πως «γίνεται προσπάθεια για συμφωνία επί της αρχής, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αυτή τη συμφωνία μέχρι το απόγευμα της Κυριακής».

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τον ιδιωτικό τομέα, αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο Σαββατοκύριακο» είπε ο Φινλανδός επίτροπος μιλώντας στο Νταβός.

Ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής του IIF, έκανε λόγο για «πολύ ελκυστική» προσφορά των ιδιωτών μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, που προβλέπει ζημίες 70% στην καθαρή παρούσα αξία (net present value) των ελληνικών ομολόγων -η ονομαστική αξία των ομολόγων θα περικοπεί κατά 50%.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του συνεχίζει τις πιέσεις για καλύτερα προσφορά από την πλευρά των πιστωτών: «Μέχρι τώρα δεν ήταν κατάλληλο να γίνει δεκτή η προσφορά των ιδιωτών, και χαίρομαι που τους βλέπω να επιστρέφουν στο τραπέζι» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, επίσης από το Νταβός.

Παράλληλα, έχει προκύψει συζήτηση για το εάν στο «κούρεμα» θα πρέπει να συμμετάσχει και η ΕΚΤ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Μετά την πρόσφατη σχετική «νύξη» της Κριστίν Λαγκάρντ, και την επιφύλαξη του Ζ.Κ.Γιούνκερ να μην κάνει συστάσεις στη Φρανκφούρτη, το Reuters θέλει την ΕΚΤ να παραμένει διχασμένη πάνω στο θέμα ενώ το ζήτημα φέρεται να έπεσε στο τραπέζι και στις συζητήσεις Παπαδήμου-Νταλάρα την Πέμπτη.

Ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Συμβουλίου της Τράπεζας, τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον ενός τέτοιου ενδεχόμενου, τονίζοντας πως, «όπως λέει και το όνομά του», το PSI προορίζεται μόνο για τον ιδιωτικό τομέα.

Βενιζέλος: «Διορία η 15η Φεβρουαρίου»

Βγαίνοντας από τη συνάντησή του με την τρόικα για τη διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες, η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας».

Τονίζοντας πως πρόκειται για «πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση», ο υπουργός επανέλαβε πως «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα, δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου».

«Και όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως «κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση έχοντας στο μυαλό μας το εθνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στο μυαλό μας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τα προβλήματά του. Στο μυαλό μας είναι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο νέος που ψάχνει να βρει μια δουλειά. Όλη η ελληνική κοινωνία είναι μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Προσπαθούμε να την εκπροσωπήσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία της».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «σκληρό συσχετισμό» δυνάμεων, λέγοντας πως «υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς, και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται βεβαίως σε δύσκολη θέση».

«Αλλά πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Ευ.Βενιζέλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024