Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Επείγουσα» για την ΕΚΤ η επίσπευση και ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού ESM

«Επείγουσα» για την ΕΚΤ η επίσπευση και ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού ESM

Πρώτη προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επίσπευση της εφαρμογής του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, τονίζοντας επίσης πως επείγει η ενίσχυσή του. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα» σημειώνει επίσης η ΕΚΤ, επιφυλασσόμενη για τη συνέχισή του μετά την εφαρμογή του ESM. Πεπεισμένος πως «το ευρώ θα πάει καλύτερα το 2012» εμφανίζεται ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πρώτη προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επίσπευση της εφαρμογής του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, τονίζοντας πως επείγει επίσης η ενίσχυσή του. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα» σημειώνει επιπλέον η ΕΚΤ, επιφυλασσόμενη για τη συνέχισή του μετά την εφαρμογή του ESM -ενώ ο επικεφαλής της κάνει λόγο για τα πρώτα «αβέβαια σημάδια σταθεροποίησης» στην Ευρωζώνη.

Ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε την Πέμπτη πως το σημαντικότερο έργο που πρέπει να επιτελέσουν αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι η εσπευσμένη εφαρμογή ενός ενισχυμένου ESM.

«Χρειαζόμαστε ισχυρά τείχη προστασίας για τον περιορισμό πιθανής διάχυσης της κρίσης» είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, «και ως εκ τούτου πρέπει να ενισχυθεί γρήγορα ο ESM και να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε ισχύ».

O μηχανισμός, υποστήριξε ο αξιωματούχος, έχει αρκετά διερυμένο πλαίσιο λειτουργίας από τον EFSF, έχοντας εκ των προτέρων κατατεθέντα κεφάλαια και καλύτερη θέση για να αγοράζει ομόλογα.

Σε ερώτηση για το εάν η εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα σηματοδοτούσε τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Άσμουσεν απάντησε πως πρόκειται για απόφαση «που θα λάβουμε σε εκείνη τη χρονική στιγμή με ανεξαρτησία και υπευθυνότητα».

Ο Άσμουσεν επανέλαβε επίσης πως το πρόγραμμα, που στοχεύει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων των αγορών στα ομόλογα της Ευρωζώνης, «δεν είναι απεριόριστο ούτε μπορεί να κρατήσει για πάντα».

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν διαφαίνεται κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της. Ο ρόλος της ΕΚΤ, συνέχισε, είναι να συνεισφέρει στη σταθερότητα των αγορών, «ρόλος σημαντικός αλλά και ρόλος με όρια», συμπλήρωσε.

«Για αυτό δεν πρέπει να επιβαρύνουμε υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, οι κυβερνήσεις έχουν την κύρια ευθύνη καταπολέμησης της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν.

Ντράγκι: «Το ευρώ θα πάει καλύτερα το 2012»

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε σε ομιλία του σε συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών στο Άμπου Ντάμπι πως υπάρχουν «αβέβαια, ακόμη, σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία της Ευρωζώνης», προειδοποιώντας πάντως πως αυτό συμβαίνει σε περιβάλλον υψηλών κινδύνων.

«Παρατηρούμε αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κύκλου στην Ευρώπη με σημαντικούς κινδύνους, αλλά βλέπουμε επίσης και κάποια αβέβαια σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας σε χαμηλά επίπεδα» είπε, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το σημείο, όλα αυτά υπόκεινται σε υψηλό ρίσκο και, με άλλα λόγια, μπορεί να επιδεινωθούν».

Ο Ντράγκι επέμεινε επίσης πως τα πράγματα για την Ευρωζώνη θα είναι καλύτερα φέτος, κρίνοντας πως έχει γίνει πρόοδος στο μέτωπο της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων.

«Και τα δύο αυτά προβλήματα αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό από πολλές χώρες στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση πως το ευρώ θα πάει καλύτερα το 2012» υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024