Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράθυρο για μεγαλύτερες απώλειες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ανοίγει το IIF

Παράθυρο για μεγαλύτερες απώλειες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ανοίγει το IIF

Η μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημοσίου χρέους που κατέχουν ιδιώτες θα παραμείνει στο 50%, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Φρανκ Βογκλ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για μεγαλύτερη μείωση. Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μεγαλύτερες απώλειες από το 50% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, δηλαδή με άλλα λόγια να διαπραγματευθούν για μικρότερο επιτόκιο (σε σύγκριση με το 8% που ζητούσαν αρχικά) και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στα νέα ομόλογα.

Η μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημοσίου χρέους που κατέχουν ιδιώτες θα παραμείνει στο 50%, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Φρανκ Βογκλ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για μεγαλύτερη μείωση.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μεγαλύτερες απώλειες από το 50% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, δηλαδή με άλλα λόγια να διαπραγματευθούν για μικρότερο επιτόκιο (σ.σ. σε σύγκριση με το 8% που ζητούσαν αρχικά) και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στα νέα ομόλογα.

Ο εκπρόσωπος του IIF έκανε αυτή τη δήλωση, σε μία προσπάθεια να ξεδιαλύνει τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τη μείωση της ονομαστικής αξίας (του κεφαλαίου) του δημοσίου χρέους και την απομείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (Net Present Value).

Η ζημία της ονομαστικής αξίας θα παραμείνει στο 50% είπε και επισήμανε ότι σε ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα υπήρξε σύγχυση για τη μείωση του ονομαστικού κεφαλαίου και τις ζημίες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

«Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να υποθέτουμε ότι αυτό έχει αλλάξει» δήλωσε.

«Η τελική NPV ζημία στην οποία ίσως συμφωνήσουν οι ιδιώτες επενδυτές και οι πιστωτές ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης όλων των λεπτομερειών, συμπεριλαμβανομένου του κουπονιού και της δομής των περιόδων λήξεως της αναδιάρθρωσης, θα μπορούσε φυσικά να ξεπεράσει το 50%», σημείωσε.

Η τελική ζημία σε όρους NPV θα προκύψει όταν υπάρξει συμφωνία για το επιτόκιο (κουπόνι) και τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων. Όσο μικρότερο είναι το κουπόνι και όσο μεγαλύτερη η περίοδος λήξεως ενός ομολόγου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημία.

Αν για παράδειγμα υπάρξει συμφωνία για επιτόκιο 4% σε όλα τα νέα ομόλογα και χρονική διάρκεια 30 ετών, η ζημία θα προσεγγίσει και ίσως υπερβεί ακόμα και το 70%.

Σε περίπτωση που το επιτόκιο διαμορφωθεί κοντά στο 5%, τότε η ζημία είναι περίπου 60%.

Για να εφαρμόσουμε τη μέθοδο της καθαρής παρούσας αξίας, βρίσκουμε την παρούσα αξία των αναμενόμενων καθαρών εισροών μετρητών μιας επένδυσης, προεξοφλημένη με το κόστος κεφαλαίου, και αφαιρούμε απ’ αυτήν (παρούσα αξία) την αρχική δαπάνη της επένδυσης.

Η ζημία σε όρους NPV είναι αποτέλεσμα μία μαθηματικής πράξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικοί υπολογισμοί για το NPV, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του προεξοφλητικού επιτοκίου (discount rate).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024