Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το σχέδιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία για το PSI, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα. Τα σενάρια κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 60% στα ελληνικά ομόλογα, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα με τις «ρήτρες συλλογικής δράσης» εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και για την ΕΚΤ, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα 45 δισ. ευρώ περίπου και δεν θέλει να συμμετάσχει στο σχέδιο ανταλλαγής.

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το σχέδιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία για το PSI, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 60% στα ελληνικά ομόλογα, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα με τις «ρήτρες συλλογικής δράσης» εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και για την ΕΚΤ, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα 45 δισ. ευρώ περίπου και δεν θέλει να συμμετάσχει στο σχέδιο ανταλλαγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι ιδιώτες πιστωτές φέρονται να έχουν αποδεχθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» απ’ ότι προβλέπει η συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου για 50% και συγκεκριμένα για 55% έως 60%.

Όπως άλλωστε ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της BNP Paribas, ζητείται από τους ιδιώτες να αποδεχθούν απομείωση η οποία θα είναι «κάτι παραπάνω από 50%».

Για μεγαλύτερη απομείωση από 50% πιέζουν ασφυκτικά η γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως σε περίπτωση που το «κούρεμα» είναι 60% τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε έως το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος να υποχωρήσει κοντά στο 110% του ΑΕΠ.

Κυβέρνηση, τρόικα και ιδιώτες φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, στη χρονική διάρκεια τους (2-=30 έτη) και στο επιτόκιο (από 4% έως 5% ανάλογα με τη διάρκεια του ομολόγου).

Σημειώνεται πως αν για παράδειγμα όλα τα νέα ομόλογα έχουν επιτόκιο (κουπόνι) 4%, τότε η ζημία για τους ιδιώτες ομολογιούχους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανεβαίνει στο 70%.

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης και η ΕΚΤ

Για μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, προβλέπεται η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα στο 35% της ονομαστικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο 15% (αν η απομείωση είναι 50%) θα δοθεί με τη μορφή μετρητών.

Το πρόβλημα είναι ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται ένα πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών, δηλαδή τουλάχιστον 70% με 75%.

Εκτός από τις μεγάλες τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην εθελοντική διαδικασία, ερωτηματικά υπάρχουν για τους άλλους ιδιώτες (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds, φυσικά πρόσωπα) που εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ περίπου. Εάν δεν συμμετάσχουν εθελοντικά, τότε η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει «ρήτρες συλλογικής δράσης» στα ομόλογα, με τις οποίες υποχρεώνεται η μειοψηφία των ομολογιούχων να αποδεχθεί τους όρους με τους οποίους έχει συμφωνήσει η πλειοψηφία (από 65% έως 75%).

Εάν εφαρμοθούν οι ρήτρες., τότε έχουμε υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή πιστωτικό επεισόδιο και ενεργοποίησης των CDS.

Κρίσιμος από κάθε άποψη είναι ο ρόλος της ΕΚΤ. Η ευρωτράπεζα εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ περίπου, που υπολογίζεται ότι αγοράσθηκαν κατά μέσο όρο στο 80% της ονομαστικής τους αξίας. Από τότε που αγόρασε η ΕΚΤ, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν καταρρεύσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 10ετές ομόλογο (λήξεως 22/10/2022) διαπραγματεύεται στο 22% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή η αγορά έχει επιβάλει «κούρεμα» 78%.

Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζεται να συμμετάσχει στο PSI+. Όμως, αν υπάρχει βούληση ώστε να υπάρξει μία σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, τότε αναπόφευκτα, με τη μία ή την άλλη μορφή, θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024