Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κόκκινη γραμμή» η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ

«Κόκκινη γραμμή» η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ

Τις θέσεις της ΓΣΕΕ έθεσε ο πρόεδρός της στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο Γ.Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. «Ο κατώτατος μισθός ασφαλείας του φτωχού εργάτη είναι αδιαπραγμάτευτος» είπε. Έθεσε μετ' επιτάσεως τις απώλειες των Ταμείων με το «κούρεμα», το θέμα της ανεργίας, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού για την απορρόφηση κονδυλίων για την απασχόληση. Ο πρωθυπουργός απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για τους μισθούς. Οι επαφές του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους συνεχίζονται.

Τις θέσεις της ΓΣΕΕ έθεσε ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το μη μισθολογικό κόστος, για την προστασία των θέσων εργασίας αλλά όχι την Εθνικής Συλλογική Σύμβαση» τόνισε.

«Ο κατώτατος μισθός ασφαλείας του φτωχού εργάτη είναι αδιαπραγμάτευτος και η ΓΣΣΕ δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι δεν δίνεται συναίνεση σε κανένα από τα ζητήματα που θέτει η Τρόικα, ούτε θα δεχθούν να πάρουν πίσω οι εργοδότες την υπογραφή τους.

«Τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν, γιατί όπως επισημαίνει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα ούτε μέτρα αναλογικά ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση, παρά μόνο επιβλήθηκαν μέτρα άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά, και ούτε περιορισμένη χρονική διάρκεια είχαν» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, λέγοντας πως αυτά «ίσχυαν, ισχύουν και δυστυχώς θα ισχύουν».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον πρωθυπουργό δύο ακόμα ζητήματα:

  • να μην γίνει «κούρεμα» των ομολόγων των Ταμείων και αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία να γίνει ανακεφαλαίωση, όπως και στις τράπεζες
  • να εφαρμοστούν οι πολιτικές απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, γιατί, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος «πολλά ακούμε, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε καμία βελτίωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της ΓΣΣΕ, που μετείχαν στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη Συλλογική Σύμβαση. Σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση, ο Γ.Παναγόπουλος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «δεν μας είπε τέτοιο πράγμα, παρά το ότι ερωτήθηκε και ξαναρωτήθηκε επίμονα γι’ αυτό το θέμα».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πάντως ότι σε κείμενο της τρόικας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως έχει γίνει παρόμοια νομοθετική παρέμβαση την περίοδο 1986-87 επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του Κώστα Σημίτη.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, είχε πει ότι ο Σύνδεσμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.

«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024