Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόσυρση της ρήτρας διάλυσης της Ευρωζώνης από τον EFSF

Απόσυρση της ρήτρας διάλυσης της Ευρωζώνης από τον EFSF

Στην απόσυρση της ρήτρας διάλυσης της Ευρωζώνης από τα ομόλογα που θα εκδίδει ο EFSF, αποφάσισε η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Όπως μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή το Reuters, το EFSF θα καταργήσει ρήτρα που επρόκειτο να συνοδεύει τα ενημερωτικά δελτία των εκδόσεων ομόλογων του ταμείου και αναφερόταν στη πρόβλεψη διάλυσης του ευρώ. Το εν λόγω σχέδιο ενημερωτικού δελτίου περιλάμβανε σαφείς προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό ότι το ευρώ θα μπορούσε να διασπασθεί ή ακόμη και να παύσει να είναι «νόμιμο νόμισμα».

Στην απόσυρση της ρήτρας διάλυσης της Ευρωζώνης από τα ομόλογα που θα εκδίδει ο EFSF, αποφάσισε η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράληλλα, ο επικεφαλής του μηχανισμού διαβεβαιώνει πως ο EFSF έχει επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης -εκτιμώντας πως το δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα θα κυμανθεί στα 100 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή το Reuters, το EFSF θα καταργήσει ρήτρα που επρόκειτο να συνοδεύει τα ενημερωτικά δελτία των εκδόσεων ομόλογων του ταμείου και αναφερόταν στη πρόβλεψη διάλυσης του ευρώ.

Οι Financial Times ανέφεραν την Πέμπτη ότι το εν λόγω σχέδιο ενημερωτικού δελτίου περιλάμβανε σαφείς προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό ότι το ευρώ θα μπορούσε να διασπασθεί ή ακόμη και να παύσει να είναι «νόμιμο νόμισμα».

Πηγή του EFSF δήλωσε στο Reuters, ότι η ρήτρα αυτή είχε εισαχθεί από τους νομικούς για την κατάρτιση τεκμηρίωσης, αλλά δεν είχε εγκριθεί από τη διοίκηση και δεν θα συμπεριληφθεί στην τελική έκδοση του ενημερωτικού δελτίου.

«Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης ήταν σε αγκύλες και θα πρέπει να αρθούν», είπε η πηγή.

Ρέγκλινγκ: «Το EFSF έχει επαρκή κεφάλαια»

Σε συνέδριο στη Ρώμη, ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως τα διαθέσιμα κεφάλαια του EFSF είναι επαρκή για την καταπολέμηση της κρίσης.

Εκτίμησε δε ότι για το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα θα χρειαστούν 100 δισ. ευρώ.

Τα μη δεσμευμένα κεφάλαια του ταμείου, ανέφερε ο Ρέγκλινγκ, φτάνουν τα 600 δισ. ευρώ.

Ο Ρέγκλινγκ εξέδρασε επίσης την έντονη διαφωνία του με τις επικρίσεις πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν επιστρατεύσει αρκετά κεφάλαια.

Εκτός από τα αδέσμευτα του EFSF, υπενθύμισε, η ΕΚΤ ήδη έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους σχεδόν 200 δισ. ευρώ, τα μέλη της ΕΕ έχουν συλλογικά δανείσει 280 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ενώ υπάρχει η «πολιτική δέσμευση» του ΔΝΤ για κάλυψη κατά ένα τρίτο ενδεχόμενων νέων πακέτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024