Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες περικοπές στις συντάξεις το 2012 φέρνουν τα υψηλά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων

Νέες περικοπές στις συντάξεις το 2012 φέρνουν τα υψηλά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων

Νέες περικοπές στις συντάξεις το 2012 θα φέρουν τα εκρηκτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μόνο για το 2011 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική στο 21% (1.050.000 άνεργοι), περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. ευρώ.

Νέες περικοπές στις συντάξεις το 2012 θα φέρουν τα εκρηκτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία εφέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης περιέγραψε την Τρίτη με μελανά χρώματα την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την προοπτική βιωσιμότητάς του.

Μάλιστα, στελέχη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείουν να υπάρξει νέος ασφαλιστικός νόμος το επόμενο έτος, εκτός από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 15% μεσοσταθμικά που πρόκειται να ισχύσουν από 1/1/2012.

Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να έρθει νέο Ασφαλιστικό το 2012, όπως επισημαίνουν Τα Νέα.

Ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στη Βουλή, την Τρίτη, επισήμανε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση». Όπως είπε, οι απώλειες στα έσοδα λόγω της ύφεσης, της ανεργίας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους φθάνουν σε ετήσια βάση τα 4,5 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 37% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του.

Ο υπουργός Εργασίας προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων από το νέο έτος και επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) να δίνει με προκαταβολή το εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21% (1.050.000 άνεργοι), περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και την εντολή της τρόικας για μείωση των κοινωνικών δαπανών, θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, εκτιμά ο κ. Ρομπόλης.

Οι ανατροπές θα γίνουν αυτόματα: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060», σημειώνει.

«Με τη μείωση των συντάξεων μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες, θα υπάρχει όμως αρνητική αναλογικότητα μεταξύ των εισφορών και των παροχών», υπογραμμίζει ο Σ. Ρομπόλης, τονίζοντας παράλληλα ότι η λύση της κάλυψης των ελλειμμάτων από την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν μπορεί να αποδώσει:

«Για να καλυφθούν τα ελλείμματα, θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη», επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024