Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πακέτο οικονομικών μέτρων 20-25 δισ. ευρώ ανακοινώνει ο Μάριο Μόντι

Πακέτο οικονομικών μέτρων 20-25 δισ. ευρώ ανακοινώνει ο Μάριο Μόντι

Δέσμη οικονομικών μέτρων ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία ανακοινώνει την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή -αντί του αρχικού προγραμματισμού για τη Δευτέρα- προκειμένου να εγκρίνει το πακέτο που περιλαμβάνει, σχεδόν κατά το ήμισυ, περικοπές δαπανών αλλά και μέτρα άμεσης τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Δέσμη οικονομικών μέτρων ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία ανακοινώνει την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή -αντί του αρχικού προγραμματισμού για τη Δευτέρα- προκειμένου να εγκρίνει το πακέτο που περιλαμβάνει, σχεδόν κατά το ήμισυ, περικοπές δαπανών αλλά και μέτρα άμεσης τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέτρα θα πάρουν τη Δευτέρα το δρόμο προς την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία.

Το δημοσιονομικό μέρος του πακέτου αποσκοπεί στην μείωση των ιταλικών ελλειμμάτων με στόχο η χώρα να αποκτήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2013.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ενδέχεται να αυξηθούν οι κύριες φορολογικές κλίμακες από το 41% στο 43% και από το 43% στο 45%, να φορολογηθούν αποδοτικότερα τα αγαθά πολυτελείας, όπως τα σκάφη, αλλά να γίνουν και περικοπές στον τομέα της υγείας.

Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν επίσης αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 για τους άντρες και στα 62 για τις γυναίκες, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και υιοθέτηση κινήτρων για συνταξιοδότηση στα 70.

Ακόμη αναμένεται η σταδιακή απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων με την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών και άλλων περιορισμών, επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας που κατήργησε ο Μπερλουσκόνι και αύξηση ορισμένων ή όλων των κλιμάκων του ΦΠΑ.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών αξίας άνω των 500 ευρώ με μετρητά, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, με πώληση ακινήτων του Δημοσίου καθώς και αναζήτηση ιδιωτών για τις δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Τα συνδικάτα έχουν λάβει ωστόσο ήδη σαφείς αποστάσεις. Δεν βλέπω κανένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλώνει η Σουζάνα Καμούσο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου CGIL.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Demopolis to 67% των Ιταλών είναι διατεθειμένο να κάνει θυσίες υπό την προϋπόθεση να είναι κοινωνικά δίκαιες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024