Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης την εκταμίευση της πολύπαθης έκτης δόσης, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου. Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Το Eurogroup ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης την εκταμίευση της πολύπαθης έκτης δόσης, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου. Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα πολιτική κατάσταση και τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στη Κυβέρνηση, της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και έχουν δηλώσει την απόφασή τους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή της απόφασης της 26/27 Οκτωβρίου.

Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο κ. Juncker θα στείλει εκ μέρους του Eurogroup τη δική του απαντητική επιστολή, η οποία θα συνιστά κι ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να είναι καθαρό ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Ασυμβουλίου του ΔΝΤ για την έκτη δόση αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου και προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει διεξοδικά την Κυβερνητική Επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου όλα τα Υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012, περίοδοι που θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης κατά την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, για την οποία ο στόχος είναι να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ, αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας») όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως. Άλλωστε, όλες οι ουσιαστικές και κρίσιμες προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη χώρα.

Αναμένεται ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθηνά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης/9ης Δεκεμβρίου. Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI.

Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI. Κοινή πάντως αντίληψη των μελών του Eurogroup είναι ότι το περιεχόμενο του νέου προγράμματος θα συμπίπτει ουσιαστικά με την τελευταία (πέμπτη) αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Η δε νέα δανειακή σύμβαση θα παραπέμπει στο νέο πρόγραμμα και τα σχετικά κείμενα .

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα. Τυπικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τη συμμετοχή του Euro Working Group, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EFSF, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση του Eurogroup και Ecofin, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Eurogroup, λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης. Το ΔΝΤ πληροφόρησε το Eurogroup ότι η σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Το Eurogroup αποφάσισε, επίσης, ο Πρόεδρός του να στείλει απαντητική επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν.

Επιπλέον, το Eurogroup αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί από την Τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση.

Το Eurogroup σημείωσε το γεγονός ότι ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το PSI με το IIF και γενικότερα με τον ιδιωτικό τομέα. Το Eurogroup τόνισε τη σημασία που έχει η πλήρης εφαρμογή όλων των χαρακτηριστικών και παραμέτρων που συγκροτούν το PSI, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.

Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία του PSI κινείται και θα κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς της εταίρους». –

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024