Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την επείγουσα παρέμβαση της ΕΚΤ για την κρίση ζητεί η Γαλλία

Την επείγουσα παρέμβαση της ΕΚΤ για την κρίση ζητεί η Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει επειγόντως να παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, τόνισε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Το θέμα της ενεργοποίησης της ευρωτράπεζας κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Η Γαλλία δεν ήταν ποτέ αντίθετη στην αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο και τώρα πρόκειται για έκτακτη ανάγκη», τονίζει το Παρίσι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει επειγόντως να παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, τόνισε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Inter μερικές ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Στρασβούργο, εάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επέμβει άμεσα, είπε:

«Το ζήτημα επείγει. Θα συζητηθεί σήμερα κιόλας στο Στρασβούργο».

«Πιστεύω και ελπίζω ότι θα προχωρήσει η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης», σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα ενέχει κινδύνους.

«Αναζητούμε μια συμφωνία. Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα εξ’ αρχής, αλλά στο τέλος καταλήγουμε σε κάποια συμφωνία», σημείωσε.

«Η Γαλλία δεν ήταν ποτέ εναντίον της αναθεώρησης συνθηκών, λέμε απλώς ότι παίρνουν πολύ καιρό. Θα πρέπει να την εγκρίνουν 27 κοινοβούλια, αυτό μπορεί να πάρει χρόνια», είπε.

Το θέμα της ενεργοποίησης της ευρωτράπεζας κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι το Βερολίνο θα «χαλαρώσει» την αντίθεση του στην αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, έπειτα και από την αποτυχία της δημοπρασίας 10ετών ομολόγων την Τετάρτη, η οποία απέδειξε ότι από την κρίση δεν μπορούν να γλιτώσουν ούτε τα «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια».

Ο κ. Σαρκοζί έκανε ένα βήμα μπροστά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποδεχόμενος αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, ώστε να είναι πιο στενός ο κοινοτικός έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών.

Αλλά, η κ. Μέρκελ εμμένει μέχρι σήμερα στη θέση της ότι η Συνθήκη απαγορεύει στην ΕΚΤ να δράσει ως «πιστωτής έσχατης ανάγκης».

Ωστόσο, στο παρασκήνιο γίνεται σκληρό παζάρι. Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζται διατεθειμένη να συναινέσει στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων, όπως ανέφερε σήμερα δημοσίευμα της γερμανικής Bild.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024