Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Την εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ εξετάζει η ΡΑΕ

Τη θέσπιση μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από το 2012, ανήγγειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ κάθε έξι μήνες, και όπως είπε ο κ. Βασιλάκος, η σύνδεση των τιμών σημαίνει ότι σε περιόδους υψηλής ζήτησης, οπότε ανεβαίνουν οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπάρχουν ανάλογες αυξήσεις στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, ενώ σε περιόδους χαμηλών τιμών χονδρικής θα γίνονται μειώσεις. Τι είπε για το φυσικό αέριο, καθώς και για το τέλος και τις άδειες ΑΠΕ.

Τη θέσπιση μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από το 2012, ανήγγειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ν. Βασιλάκος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η σύνδεση των χονδρικών με τις λιανικές τιμές σημαίνει ότι σε περιόδους υψηλής ζήτησης, οπότε ανεβαίνουν οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπάρχουν ανάλογες αυξήσεις στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, ενώ σε περιόδους χαμηλών τιμών χονδρικής θα γίνονται μειώσεις.

Η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ κάθε έξι μήνες, με βάση τα στοιχεία για το κόστος παραγωγής, τη χονδρική τιμή κ.ά. Εφόσον διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις από το μέσο κόστος που χρησιμομοποιεί για τον καθορισμό των τιμολογίων, θα εισηγείται την αύξηση (ή τη μείωση) των τιμολογίων.

Η νέα μέθοδος υπολογισμού συνδέεται με τον μηχανισμό σύνδεσης τιμών χονδρικής-λιανικής.

Βάσει του Μνημονίου, ο μηχανισμός αυτός θα έπρεπε να εφαρμοστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αλλά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ, αυτό θα γίνει τελικώς αρκετά νωρίτερα.

Μείωση χρεώσεων για φυσικό αέριο

Ο κ. Βασιλάκος προειδοποίησε ότι οι υψηλές χρεώσεις για τη χρήση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σε συνδυασμό με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, όπως είπε τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς σε κατάρρευση.

Ο κ. Βασιλάκος έθεσε ως στόχο τη μείωση των χρεώσεων για το ΕΣΦΑ κατά 15%, ενώ η ΡΑΕ έχει ήδη ζητήσει την ανάκληση του ΕΦΚ.

Στις προτεραιότητες της ΡΑΕ περιλαμβάνεται και η θέσπιση Κώδικα Προμήθειας μέσα στο 2011, που θα περιγράφει τα δικαιώματα των καταναλωτών και τις υποχρεώσεις των προμηθευτών.

ΑΠΕ: Μικρότερη αύξηση τέλους, ανάκληση αδειών

Για το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που πληρώνουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι η αύξηση το 2012 θα είναι σημαντικά μικρότερη απ’ αυτήν που ζητά ο Διαχειριστής του Συστήματος.

Στόχος, όπως είπε, είναι ο περιορισμός της επιβάρυνσης των καταναλωτών «πάση θυσία», καθώς και ο περιορισμός του ελλείμματος του Διαχειριστή το 2012.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών η ΡΑΕ, προωθεί επανεξέταση όλων των αδειών παραγωγής που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής (συνολικά 2.200 για ισχύ 22.000 μεγαβάτ) υπό το πρίσμα του νέου νόμου που προβλέπει ανάκληση αδειών που δεν υλοποιούνται.

Ο κ. Βασιλάκος άσκησε τέλος σκληρή κριτική στην Πολιτεία, κάνοντας λόγο για «σουρρεαλιστικό κράτος», με αφορμή την απειλή για μείωση των οργανικών θέσεων της ΡΑΕ κατά 50% με το αιτιολογικό ότι παραμένουν κενές, ενώ η ίδια η Πολιτεία δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση προσλήψεων που έχουν εγκριθεί και προβλέπονται στο νόμο που ψηφίστηκε πριν απο τρεις μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024