Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF για το «κούρεμα» του χρέους

Στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF για το «κούρεμα» του χρέους

Στην Αθήνα έρχεται εκτάκτως ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, όπου θα έχει επαφές στις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στη Φρανκφούρτη θα ξεκινήσουν επισήμως, υπό την εποπτεία της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονoμικό Ινστιτούτο (IIF), για τη διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που θα πρέπει να οδηγήσει στην απομείωση κατά 50% των ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ περίπου.

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, υπό την εποπτεία της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονoμικό Ινστιτούτο (IIF), για τη διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης/27ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να οδηγήσει στην απομείωση κατά 50% των ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ περίπου.

Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επαφή με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, όπως επίσης με τον κ. Όλι Ρεν και στελέχη του ΔΝΤ.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Νταλάρα θα έρθει εκτάκτως στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών.

Η συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και παρών θα είναι και ο κ. Βενιζέλος.

Την Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη, αναμένεται να γίνει η πρώτη επίσημη συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών για τη μείωση του εληνικού χρέους, ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η πρώτη συνάντηση ίσως γίνει αργότερα σήμερα. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Στη συνάντηση θα είναι παρόντες ακόμη εκ μέρους της ΕΕ ο κ. Ματίας Μορς και εκ μέρους του ΔΝΤ ο κ. Πολ Τόμσεν.

Πηγή από ελληνική τράπεζα είπε στο Reuters ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του IIF, της ΕΕ και του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν την Πέμπτη. Ίσως υπάρξουν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις την Τετάρτη. Μία δεύτερη συνάντηση θα ακολουθήσει» αργότερα, σημείωσε.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο της τελικής πρότασης που θα υποβληθεί στους ιδιώτες ομολογιούχους και να πείσουν τις ξένες κυρίως τράπεζες (ελέγχουν τα 2/3 των ομολόγων σε κυκλοφορία) να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Εναλλακτικά, λέγεται ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσει στο τραπέζι η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών, ιδίως αν στην πρόταση που θα κατατεθεί διαπιστωθεί ότι συμφωνεί για παράδειγμα το 75% των ομολογιούχων.

Η πρόταση του IIF

Σε πρόταση που λέγεται ότι παρουσίασε το λόμπι των τραπεζιτών στην ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες, προτείνεται η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέους τίτλους στο 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών, μόνο, όμως, εφόσον έχουν υψηλό κουπόνι (επιτόκιο) και έξτρα κίνητρα ως εγγυήσεις όπως τα 30 δισ. ευρώ σε μετρητά ή ομόλογα μηδενικού επιτοκίου «ΑΑΑ».

Οι προτάσεις του IIF συμπεριλαμβάνουν τρεις διαφορετικούς τύπους ανταλλαγής ομολόγων, και οδηγούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, σε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε όρους καθαρής παρούσας αξίας από 51% έως 53% και μείωση του χρέους κατά 46% ή 95 δισ. ευρώ.

Ως βάση, το IIF χρησιμοποιεί προεξοφλητικό επιτόκιο (το σημαντικότερο στοιχείο σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους) της τάξεως του 12%, έναντι 9% που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι ένας τρόπος να υπολογίζουμε πόσο γρήγορα μειώνεται η αξία του χρήματος με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, τα 100 ευρώ που μπορεί να πάρουμε σε ένα χρόνο έχουν μεγαλύτερη αξία από τα να τα πάρουμε σε πέντε.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλό. Άλλωστε και το 9% της 21ης Ιουλίου θεωρείτο υπερβολικό, καθώς πλησιέστερα στην ελληνική πραγματικότητα θα είναι ένα επιτόκιο της τάξεως του 3-4%. Όσο υψηλότερο είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο τόσο μικρότερη (δείχνει να) είναι η αξία των νέων ομολόγων όταν ανταλλάσονται.

Η πρόταση του IIF προβλέπει την ανταλλαγή με νέα ομόλογα, διάρκειας 22 ετών, στο 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών και κουπόνι (ετήσιο επιτόκιο) 7% (σταθερό) ή 5,5%-7,5% (κυμαινόμενο). Επιπλέον, οι πληρωμές προς τους ομολογιούχους θα συνδέονται με την πορεία του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι αυξημένες αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.

Ακόμα, θα στηρίζονται από εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο επιλογές, η πρώτη είναι παρόμοια με την παραπάνω, ενώ η δεύτερη (που απευθύνεται κυρίως στις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία) προβλέπει «κούρεμα»
37% χωρίς όμως την προσφορά εγγυήσεων και ανταλλαγή με νέα 15ετή ελληνικά ομόλογα. Το κουπόνι θα είναι 8%.

Και σε αυτή την περίπτωση οι πληρωμές θα συνδέονται με το ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο, καθώς το πρώτο προστατεύει τους ομολογιούχους από κάθε δυσμενή εξέλιξη (ένα νέο κούρεμα για παράδειγμα) στο μέλλον.

Με το βρετανικό δίκαιο, αν συμφωνεί η πλειονότητα των ομολογιούχων (σε ποσοστό 75% περίπου) στην πρόταση για αναδιάρθρωση, τότε υποχρεώνονται και οι υπόλοιποι να την αποδεχθούν.

Και η ελληνική αντιπρόταση

Η ελληνική πλευρά φέρεται να αντιπροτείνει οριζόντιο «κούρεμα» της τάξεως του 50% σε όλα τα ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες και την ταχύτερη (σε σχέση με τις λήξεις) εξόφληση του υπολοίπου ποσού, χωρίς την χρήση εγγυήσεων, με στόχο της μείωση του χρέους κατά 103 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, αντί να δοθούν τα 30 δισ. ευρώ από τον EFSF ως κίνητρα στους ιδιώτες (είτε με τη μορφή μετρητών είτε τη μορφή ομολόγων μηδενικού επιτοκίου «ΑΑΑ), να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό που απομένει.

Με αυτόν τρόπο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 103+30 δισ. ευρώ, ενώ διαφορετικά μειώνεται κατά 100-30 δισ. ευρώ. Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες (και οι ζημίες για τα ασφαλιστικά ταμεία) θα είναι υψηλότερο.

Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι τα ομόλογα λήξεως μετά το 2020, θα αντικατασταθούν με νέα, 30ετούς διάρκειας, στο 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών. Επί της νέας ονομαστικής αξίας των ομολόγων, θα καταβάλλεται το 10% σε μετρητά και το 90% σε νέα ομόλογα.

Για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2020 το ποσοστό των μετρητών θα ανέρχεται σε 15% επί της νέας ονομαστικής αξίας των ομολόγων και το 85% από τίτλους.

Για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι και το 2014, το ποσοστό των μετρητών θα αντιστοιχεί στο 20% της νέας ονομαστικής αξίας και το 80% θα αποτελείται από νέους τίτλους.

Για τα ομόλογα διάρκειας 20 ως 30 ετών, το ποσοστό των μετρητών αυξάνεται σε 30%-40% επί των νέων (μειωμένων κατά 50%) ονομαστικών αξιών.

Το μέσο κουπόνι για τα νέα ομόλογα θα είναι 6%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024