Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ

Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ

Η απουσία πολιτικής σαφήνειας στην Ιταλία τροφοδοτεί την αβεβαιότητα στις αγορές, δήλωσε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ίδια ώρα που κορυφώνεται η κερδοσκοπική επίθεση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και όγδοη στον κόσμο. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτροχιασθεί, ενώ υπό πίεση παραμένει και το ευρώ, καθώς η Ιταλία είναι «πολύ μεγάλη για να διασωθεί» όπως επίσης και «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει». Σχολιάστε...

Η απουσία πολιτικής σαφήνειας στην Ιταλία τροφοδοτεί την αβεβαιότητα στις αγορές, δήλωσε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ίδια ώρα που κορυφώνεται η κερδοσκοπική επίθεση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και όγδοη στον κόσμο.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει ακριβώς ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης. Αυτή η σύγχυση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη μεταβλητότητα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Έτσι, από την πλευρά μου, η πολιτική σαφήνεια ευνοεί τη μεγαλύτερη σταθερότητα και ο στόχος μου από τη σκοπιά του Ταμείου είναι καλύτερη και περισσότερη σταθερότητα», προσέθεσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιφορτίσθηκε με μία κρίσιμης σημασίας αποστολή και οφείλει να θέσει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία μιας «δημοσιονομικής επιτήρησης της Ιταλίας», σημείωσε.

Η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, το χρέος της οποίας φθάνει το 1,9 τρισ. ευρώ (120% του ΑΕΠ), και, κατά μείζονα λόγο, στη Γαλλία, θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο.

Το Παρίσι διαμηνύει στη Ρώμη ότι πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα.

Η Ιταλία πρέπει να λάβει αξιόπιστα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και η κυβερνητική αλλαγή είναι αναγκαία ώστε να προωθηθούν τα αναγκαία μέτρα, δήλωσε την Πέμπτη η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές.

«Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο σχέδιο, ένασχέδιο που θα φανεί ως μία συμφωνία που η Ιταλία θα τηρήσει», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. «Νομίζω ότι είναι επείγον και την ίδια ώρα νομίζω ότι αυτό σημαίνει μία νέα ιταλική κυβέρνηση», προσέθεσε.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτροχιασθεί, ενώ υπό πίεση παραμένει και το ευρώ, καθώς η Ιταλία είναι «πολύ μεγάλη για να διασωθεί» όπως επίσης και «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Capital Economics, το ποσό που θα χρειαζόταν για ένα πακέτο στήριξης της Ιταλίας, ώστε η χώρα να μείνει εκτός αγορών για την επόμενη τριετία, είναι 650 δισ. ευρώ.

Ένα τέτοιο ποσό δεν μπορεί να δοθεί από τον EFSF, γι’ αυτό και ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να «φρενάρει», έστω προχωρινά, η κρίση είναιο η μαζική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα, Πέμπτη, στην Ιταλία θα γίνει μία κρίσιμη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων, από την οποία ο στόχος είναι να αντληθούν 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά ιταλικά ομόλογα, οριν τη δημοπρασία, ώστε να ρίξει τις αποδόσεις.

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,3570 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει μέχρι τα 1,3484 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Οκτωβρίου.

Χθες, σημείωσε τις υψηλότερες απώλειες (2,1%) από τις 11 Αυγούστου 2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024