Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή με πέντε υπογραφές απαιτoύν οι Βρυξέλλες για την 6η δόση

Επιστολή με πέντε υπογραφές απαιτoύν οι Βρυξέλλες για την 6η δόση

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ώστε να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης, όπως φέρεται να είπε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Επιστολή με πέντε υπογραφές αναμένει το Eurogroup για να εκταμιεύσει την έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου στήριξης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση ότι δεν έχει τεθεί κανένα άλλο προαπαιτούμενο ή η λήψη άλλων μέτρων για την έκτη δόση.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την τιμή που του έκανε αναθέτοντάς του το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, καθώς και τους υπουργούς για την συνεργασία που είχαν στο χειρισμό της δύσκολης κατάστασης της οικονομίας.

Χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσαν ότι το Eurogroup ζητεί γραπτή εγγύηση από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα στην οποία θα δεσμεύονται για τους όρους της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Ρεν τόνισε πως «εφόσον υπάρξουν δεσμεύσεις» για το πακέτο διάσωσης, η έκτη δόση θα μπορεί να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Με αυτήν την προϋπόθεση, συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, θα υπάρξει συνάντηση αξιωματούχων του Eurogroup με τις ελληνικές αρχές -είτε διά ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη- ώστε η τρόικα να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση.

Στη δήλωσή του μετά το Eurogroup, ο Ευ.Βενιζέλος είπε πως όταν επιβεβαιωθούν και εγγράφως οι δεσμεύσεις της χώρας «αμέσως μετά, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα».

Αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει στην Ελλάδα είναι η εφαρμογή του «μοντέλου της Πορτογαλίας», σύμφωνα με το οποίο τα δύο μεγάλα κόμματα θα συνυπογράφουν όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο του πακέτου ευρωβοήθειας και του νέου Μνημονίου που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις γραπτές δεσμεύσεις, από την πλευρά του ΔΝΤ αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι αυτό που θεσμικά ζητεί το Ταμείο είναι οι υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας.

Σήμερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην Ελλάδα, ζήτησε να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση ώστε να «υπάρξει πολιτική σαφήνεια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024