Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μείνει στο ευρώ, λέει ο Φ. Ρέσλερ

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μείνει στο ευρώ, λέει ο Φ. Ρέσλερ

«Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», τονίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιλ Ρέσλερ. 

Μετά την συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ προειδοποιεί ότι οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Ρέσλερ προειδοποιεί την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ.

«Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», τόνισε μιλώντας στην λαϊκή εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για το εάν θα προσφέρει νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο κ. Ρέσλερ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην Ευρωζώνη και να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά δεν επιτρέπεται να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι τουλάχιστον «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η υπομονή έχει τα όριά της» και καθησύχασε τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι «δεν κινδυνεύουν οι οικονομίες τους και οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι Έλληνες είναι «αχάριστοι», απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να καταλάβει ότι κάποια στιγμή θα εξαντληθεί η υπομονή μας».

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ενδέχεται να γίνει και στη Γερμανία δημοψήφισμα για σημαντικά θέματα που αφορούν στην ΕΕ όπως για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ, όχι όμως για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της «πολιτικής εκμετάλλευσης και του λαϊκισμού».

Το ζήτημα δημοψηφίσματος για σε περίπτωση εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ φαίνεται ότι συζητά και η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. Αυτό ενδέχεται να δρομολογηθεί σε περίπτωση που τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των εθνικών κρατών.

Εξάλλου το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στο ψήφισμά του για την Ευρώπη, που αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί στο κομματικό συνέδριο στη Λειψία, ζητά διεύρυνση του δικαιώματος παρέμβασης της ευρωζώνης σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, και τη θέσπιση επιτρόπου ο οποίος θα επιτηρεί εάν ανταποκρίνονται οι εν λόγω χώρες στις υποχρεώσεις τους έναντι των Βρυξελλών.

Ζοφερά σενάρια

Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν δεν «βλέπει» καμία δυνατότητα για την Ελλάδα να παραμείνει στην ΟΝΕ, καθώς όπως εξηγεί «οι Έλληνες δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της Ευρωζώνης».

Μιλώντας στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες «θα πρέπει να μειώσουν στο μισό τους μισθούς και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την έξοδο από το ευρώ και υποτίμηση».

Ο κ. Ζιν δεν θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προβλέπεται νομικά η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως επισημαίνει, «όλα είναι από τεχνικής άποψης δυνατά και αυτό το έδειξε η απόσπαση της Τσεχίας από την Σλοβακία».

Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα πρέπει να προετοιμαστεί με μυστικότητα, λέει από την πλευρλα του ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, Μάνφρεντ Νόιμαν.

Σε συνέντευξή του προς την Wirtschaftswoche, ο κ. Νόιμαν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τη «νομισματική μεταρρύθμιση» κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, καθώς η σχετική διαδικασία δεν είναι εύκολη.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα μαζικών τραπεζικών αναλήψεων υπό το καθεστώς του πανικού, η χώρα θα πρέπει για κάποιες μέρες να απομονωθεί, λέει ο Γερμανός καθηγητής.

Ο κ. Νόιμαν εξηγεί ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να απαγορευθούν για κάποιο διάστημα τα εμβάσματα χρημάτων προκειμένου να αποτραπεί η διαρροή χρημάτων στο εξωτερικό.

Θα πρέπει επίσης να ανασταλούν οι διεθνείς αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ενώ εκτιμά ότι η εκτύπωση νέου χρήματος θα απαιτήσει περίπου τρεις ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024