Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε την Πέμπτη ότι το πιο σημαντικό καθήκον για τους ηγέτες που συναντώνται στις Κάννες για τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 είναι η επίλυση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο Μπ. Ομπάμα συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε την Πέμπτη ότι το πιο σημαντικό καθήκον για τους ηγέτες που συναντώνται στις Κάννες για τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 είναι η επίλυση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ΕΕ έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα προς μία ολοκληρωμένη λύση, αλλά θα πρέπει οι λεπτομέρειες να γίνουν συγκεκριμένες στο πως το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί πλήρως και αποφασιστικά, τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον κ. Σαρκοζί πως θα επιλυθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι μοιράζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο ένα κοινό όραμα για την ανάγκη να ζητηθεί η συμβολή και του χρηματοοικονομικού κλάδου.

«Μοιραζόμαστε μια κοινή ανάλυση. Η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης», είπε.

«Έχουμε ανάγκη την ηγεσία του προέδρου Ομπάμα, την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών, και μια κοινή ανάλυση […] για μια στρατηγική ανάπτυξης και σταθερότητας», πρόσθεσε.

«Προσπαθούμε μαζί, ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ, να οικοδομήσουμε την ενότητα στην G-20. Θέλω εξάλλου να χαιρετίσω την κατανόηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το σύνολο των θεμάτων που θα θίξουμε τις επόμενες 48 ώρες, ειδικά για την ελληνική κρίση, τις δυσκολίες για το ευρώ και την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη καθώς και την σύνταξη του σχεδίου του ανακοινωθέντος», υπογράμμισε.

Συνάντηση με τη Μέρκελ

Στη συνέχεια, ο Μπ. Ομπάμα συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Το κεντρικό θέμα στις συζητήσεις μας στην G-20 είναι πως θα επιτύχουμε μία υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και να βάλουμε τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλύσουμε την κατάσταση εδώ στην Ευρώπη», ανέφερε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι θα συζητήσουν ένα εύρος θεμάτων.

«Η G-20 μας προσφέρει μία δυνατότητα, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών της συνάντησης, όχι μόνο να μιλήσουμε για ευρωπαϊκά θέματα αλλά επίσης και για διεθνή θέματα που μας ενδιαφέρουν και τους δύο και αφορούν το κοινό μας συμφέρον», δήλωσε.

Στο επίκεντρο των εργασιών της G-20 είναι η ελληνική κρίση μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ στην Αθήνα για το δημοψήφισμα.

Οι εργασίες της συνόδου των ηγετών των «20» θα αρχίσουν το μεσημέρι με γεύμα εργασίας, πριν από τον πρώτο γύρο συνομιλιών με θέμα την κατάσταση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται με την ευκαιρία αυτή να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να παραμείνουν σταθεροί απέναντι στην κρίση χρέους, οι συνέπειες της οποίας απειλούν και την αμερικανική οικονομία.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Κάννες

Έκτακτη συνάντηση λίγο πριν ξεκινήσει επισήμως η Σύνοδος της G-20, έγινε στις Κάννες και συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου ως τη 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), οπότε ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει η Σύνοδος της G20 και η προμματισμένη συνέντευξη Τύπου ματαιώθηκε.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο επρόκειτο να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους στις 12:25.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έκαναν γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε κατά τις συνομιλίες αυτές που διήρκεσαν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η συνάντηση διεκόπη αρκετές φορές, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι συζητήσεις στο πλαίσιο των εργασιών της G-20 ξεκίνησαν λίγο πριν 14:30, μισή ώρα αργότερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο. Οι ηγέτες της G-20 συναντώνται για ένα γεύμα εργασίας, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, πριν την πρώτη συνεδρίασή τους το απόγευμα που θα είναι αφιερωμένη
στην κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Προειδοποίηση για ντόμινο

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα απηύθυνε προειδοποίηση για μία αλυσιδωτή αντίδραση την οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι δημοσιονομικές δυσχέρειες ορισμένων χωρών της Ευρώπης.

«Στην Ευρώπη, πρέπει να αποφύγουμε μία αλυσιδωτή αντίδραση που θα πυροδοτήσει τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών. Η κατάσταση αυτή έχει σημαντική επίπτωση στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης και εκτός της Ευρώπης, στις αναδυόμενες χώρες», δήλωσε ο Γιοσιχίκο Νόντα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε από τις εργοδοτικές ενώσεις των χωρών της Ομάδας των 20.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της πολιτικής της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω της διοχέτευσης κρατικών κονδυλίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την οποία εφάρμοσε η Ιαπωνία κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με στόχο την ανάταξη του τραπεζικού τομέα.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι έτοιμη να εξετάσει την αύξηση της συμβολής της στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον έκανε την δήλωση αυτή πριν από την αναχώρησή του για τις Κάννες.

Πάντως, όπως έχει ήδη ειπωθεί, η Βρετανία δεν θα συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). «Είμαι εδώ για να προασπίσω τη βρετανική οικονομία», είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024