Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον «αέρα» η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα

Στον «αέρα» η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα

Στον «αέρα» είναι η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, η οποία προγραμματιζόταν να καταβληθεί έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως και για το δεύτερο πακέτο στήριξης που συμφωνηθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, ΕΕ και ΔΝΤ αναμένουν να ξεκαθαρίσει η εικόνα τις επόμενες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στις Κάννες, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους. Τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να καλύψει τα «κενά» από την καθυστέρηση της 6ης δόσης.

Στον «αέρα» είναι η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, η οποία προγραμματιζόταν να καταβληθεί έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως και για το δεύτερο πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, ΕΕ και ΔΝΤ αναμένουν να ξεκαθαρίσει η εικόνα τις επόμενες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στις Κάννες, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό έχει στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι η δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να τεθεί στο δημοψήφισμα.

H κίνηση του Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως προκάλεσε ανησυχία και απογοήτευση στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αυτό το κλίμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί και ευρωπαϊκής ηγεσίας με τον πρωθυπουργό στις Κάννες το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε από το Mega o Μ.Ιγνατίου, στο Ταμείο πιστεύουν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας αποσταθεροποίησε τις διεθνείς αγορές, που είχαν στο μεταξύ ηρεμήσει -όπως λένε- δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Στο Ταμείο φέρονται, επίσης, να πιστεύουν ότι η απόφαση δημιουργεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα, τόσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης, όσο και για την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και την εκταμίευση της 1ης δόσης του προγράμματος αυτού.

Ερωτηματικά εγείρονται ως εκ τούτου γύρω από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση της 6ης δόσης, προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στο Ταμείο ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν στις Κάννες και η συνεδρίαση να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.

«Πυρά» από την Ευρωζώνη

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κίες ντε Γιάγκερ, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, είπε ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα εμποδίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Αυτό εμποδίζει το σχεδιασμό του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. Προκαλεί πρόβλημα σε όλη την 6η δόση. Μπορώ να φανταστώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το ΔΝΤ αν υπάρχει αβεβαιότητα για τη σταθερότητα», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να
άρει τις αμφιβολίες «το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει», μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος

«Το σχέδιο που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες, περιέχει στοιχεία-κλειδιά για ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει συναίσθηση των ευθυνών της και ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από κοινού και ομοφώνως», είπε ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

Η Ελλάδα διακινδυνεύει την παραμονή της στην Eυρωζώνη αν απορρίψει τo νέο πακέτο βοήθειας, δήλωσε η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συμφωνία των Βρυξελλών.

«Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς πραγματικά ποια θα είναι η εναλλακτική στο πακέτο στήριξης και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια. Δεν καταλαβαίνω για το τι ψηφίζουν», είπε στο Dow Jones Newswires και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αν είναι δυνατόν, πριν τα τέλη του 2011.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Θέτει περισσότερο από πριν σε κίνδυνο το ευρώ […] Εάν οι Ελληνες πουν ‘όχι’, δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες», προσθέτει.

«Τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης έχουν ιδιαίτερη ανάγκη εμπιστοσύνης και διαφάνειας», λέει, αναφερόμενος στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Για όλες τις χώρες που δεν έχουν τις καλύτερες (δημοσιονομικές) επιδόσεις η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά. Αυξάνεται ο κίνδυνος να υποστούν περισσότερες συνέπειες», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά από την καθυστέρηση

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά από την καθυστέρηση της καταβολής της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε μισθούς και συντάξεις έως τα μέσα του μηνός. Τον Δεκέμβριο λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 7,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 δισ. είναι υποχρεώσεις προς την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ αφορούν λήξεις ομολόγων τα οποία βρίσκονται σε ελληνικά χέρια.

Οι υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου μπορεί να μετατεθούν σε άλλη χρονική στιγμή χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Το υπουργείο θα προσπαθήσει να αυξήσει το ποσό που αντλεί από τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων στα 4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αξιοποίηση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό που ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει κατατεθεί σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση και τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του Δημοσίου, τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Η πρώτη μεγάλη δαπάνη που έρχεται, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, είναι η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων στις 13 του μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024