Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Κίνα δεν είναι ο σωτήρας της Ευρώπης», σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων

«Η Κίνα δεν είναι ο σωτήρας της Ευρώπης», σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων

Την ώρα που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ βρίσκεται στο Πεκίνο σε αναζήτηση κεφαλαίων για την ενίσχυση του Ταμείου, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σχολιάζει: «Η Κίνα δεν είναι ο σωτήρας της Ευρώπης, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει ένα φίλο σε ανάγκη». Πάντως, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να ελπίζει, καθώς ο πρόεδρος Χου Ζιντάο βρίσκεται από την Κυριακή σε ευρωπαϊκό έδαφος για επαφές, εν όψει της Συνόδου της G20 στις Κάννες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την ώρα που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ βρίσκεται στο Πεκίνο σε αναζήτηση κεφαλαίων για την ενίσχυση του Ταμείου, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σχολιάζει: «Η Κίνα δεν είναι ο σωτήρας της Ευρώπης, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει ένα φίλο σε ανάγκη».

Όπως μεταδίδει το Reuters, αν και η Κίνα έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση, δεν προχωρά σε δημόσια προσφορά για αγορά περισσότερου ευρωπαϊκού χρέους.

Την Κυριακή, δε, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας σημειώνει σε τηλεγράφημά του: «Οι κινήσεις καλής θέλησης του Πεκίνου είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βλέπουν την Κίνα ως έναν απειλητικό αντίπαλο έναντι της Ευρώπης. Παρά τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαφορές, η Κίνα και η Ευρώπη παραμένουν εταίροι και καλοί φίλοι.

»Ωστόσο, εν μέσω μιας τόσο σοβαρής κρίσης στην Ευρώπη, η Κίνα δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του σωτήρα των Ευρωπαίων, ή να προσφέρει θεραπεία στην ευρωπαϊκή ασθένεια. Προφανώς, εναπόκειται στους ίδιους τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματά τους. Ωστόσο, η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της για να βοηθήσει, ως φίλη».

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να ελπίζει, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο βρίσκεται από την Κυριακή σε ευρωπαϊκό έδαφος (και συγκεκριμένα στην Αυστρία για την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών), εν όψει της Συνόδου της G20 την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Κάννες.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κίνα για να συνομιλήσει με «πιθανούς επενδυτές» και να πληροφορηθεί τις απόψεις τους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έκανε λόγο για «παραγωγικές» και «φιλικές» συνομιλίες που είχε με Κινέζους αξιωματούχους.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε όποιο νόμισμα θέλει και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ομόλογα σε γουάν, εάν αυτό επιθυμεί το Πεκίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024