Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «κούρεμα» 50% είναι μόνο 28% στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους

Το «κούρεμα» 50% είναι μόνο 28% στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους

Το «κούρεμα» κατά 50% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες μειώνει το συνολικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 350 δισ. ευρώ, καθώς στο «κούρεμα» δεν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ (ονομαστικής αξίας 55-60 δισ. ευρώ) και τα δάνεια που έχουν δοθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ (65 δισ. + τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης). Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για μείωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 είναι ουσιαστικά στον «αέρα», καθώς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Το «κούρεμα» κατά 50% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες μειώνει το συνολικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 350 δισ. ευρώ, καθώς στο «κούρεμα» δεν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και τα δάνεια που έχουν δοθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για μείωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 είναι ουσιαστικά στον «αέρα», καθώς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής με την απομείωση κατά 50% που συμφωνήθηκε (για την οποία δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο δίμηνο, καθώς μέχρι τον Ιανουάριο πρέπει να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων), το χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στο πακέτο της αναδιάρθρωσης θα ενταχθούν και τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020 (έως το 2035). Υπολογίζεται ότι τα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες έως το 2035 και θα δεχθούν να ανταλλάξουν «εθελοντικά» με τα νέα ομόλογα είναι 205-207 δισ. ευρώ ή «χονδρικά» 200 δισ. ευρώ.

Με τη μείωση κατά 50% το ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσει το Ελληνικό Δημόσιο είναι 100 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 100 δισ. ευρώ, θα δοθούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα δεν έχει αυτά τα χρήματα και συνεπώς θα πρέπει να τα δανειστεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σημείωσε ότι δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη η καθαρή παρούσα αξία της ζημιάς για τους ομολογιούχους, προσθέτοντας ότι το IIF θα χρειασθεί να συνεχίσει τη συνεργασία του με τις αρχές «για να διαμορφώσει μία συγκεκριμένη εθελοντική συμφωνία».

Στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης θα συμβάλλουν στο πακέτο της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών με το ποσό των 30 δισ. ευρώ».

Αυτή η αναφορά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δανεισθεί το ποσό των 30 δισ. ευρώ από το
Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με το οποίο θα εγγυηθεί την πληρωμή των νέων ομολόγων που θα πάρουν εθελοντικά οι ιδιώτες επενδυτές.

Στόχος του πακέτου που συμφωνήθηκε είναι η μείωση του κρατικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, από 160% περίπου σήμερα.

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να μπει σε μία τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στα τέλη του 2010 το ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη ήταν 230 δισ. ευρώ περίπου. Αν φέτος, η οικονομία συρρικνωθεί κατά 5% το ΑΕΠ θα μειωθεί στα 220 δισ. ευρώ περίπου.

Για το 2012, οι μέσες προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση 3%. Δηλαδή, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από τα 215 δισ. ευρώ.

Έτσι, λοιπόν, όταν υπολογίζουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σημασία έχει ποια είναι η πρόβλεψη ή το βασικό σενάριο για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αν η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρκνώνεται τα επόμενα χρόνια, είναι προφανές ότι το χρέος θα αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, ακόμα και αν σε απόλυτα μεγέθη είναι για παράδειγμα αμετάβλητο, πόσω δε μάλλον αν αυξάνεται.

Για να μειώνεται το χρέος σε απόλυτα μεγέθη, πρέπει η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (πραγματικό ΑΕΠ + πληθωρισμός) να είναι υψηλότερη από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Δηλαδή, αν η ελληνική οικονομία δεν επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, είναι προφανές ότι το χρέος θα συνεχίσει να είναι υψηλό και αυτό χωρίς να συνυπολογίζουμε τα χρέη από τα δάνεια της τρόικας.

Ωστόσο, το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αν και για να υπολογισθεί το όφελος θα πρέπει να γνωρίζουμε τα επιτόκια των νέων ομολόγων.

Για να θεωρείται το κρατικό χρέος βιώσιμο, πρέπει να είναι στα επίπεδα του 80%-85% του ΑΕΠ και σε κάθε περίπτωση κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Σε αυτόν τον κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η Ιαπωνία όπου το χρέος είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ.

Έτσι, λοιπόν, για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει σε πρώτη φάση τουλάχιστον να υπάρξει ρύθμιση για τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και να αναλάβει τα βάρη της ο EFSF.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024