Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για κούρεμα 50%

Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για κούρεμα 50%

Υπερεντατικές προσπάθειες για να συμφωνήσουν ΕΕ και τραπεζίτες στη «σολομώντεια λύση» για κούρεμα του ελληνικού χρέους γύρω στο 50% βρίσκονται σε εξέλιξη. Πηγές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) δήλωσαν στο in.gr ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα όσον αφορά ένα συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος. «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο όσον αφορά σε αναζήτηση μίας εθελοντικής συμφωνίας» είπαν. Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του γερμανο-γαλλικού άξονα να περάσει η λύση αυτή είναι ότι Μέρκελ και Σαρκοζί μετέχουν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις, μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπερεντατικές προσπάθειες για να συμφωνήσουν ΕΕ και τραπεζίτες στη «σολομώντεια λύση» για κούρεμα του ελληνικού χρέους, που διακρατούν ιδιώτες, περίπου στο 50% ή 100 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Πηγές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF)δήλωσαν στο in.gr ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα όσον αφορά ένα συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος. «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο όσον αφορά σε αναζήτηση μίας εθελοντικής συμφωνίας. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κανένα σημείο του σχεδίου».

Αντίστοιχη δήλωσε έκανε αργότερα και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος διαπραγματεύεται για την πλευρά των τραπεζών.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του γερμανο-γαλλικού άξονα να περάσει η λύση αυτή είναι ότι Μέρκελ και Σαρκοζί, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετέχουν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας προκειμένου να τις πείσουν.

Στις διαπραγματεύσεις μετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν από τις ιδιωτικές τράπεζες συνολικές απώλειες γύρω στο 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, είπε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή που επικαλείται Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κούρεμα» μικρότερου ύψους ενδέχεται να υπάρξει και στα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ, κάτι που ζητούσαν επιτακτικά οι τραπεζίτες. Πρόσθετο ενδεχόμενο είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να μην υποστούν «κούρεμα» και να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση μόνο με επιμήκυνση του χρέους που διακρατούν.

Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας από το 160% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 120% το 2020.

Εξάλλου, σύμφωνα με αυτό το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ιδιωτικές τράπεζες θα ανανεώσουν με τη λήξη τους τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους με όρους πιο ευνοϊκούς για την Ελλάδα. Αυτό θα επιτρέψει να καταλήξουν τελικά σε ένα «κούρεμα» λίγο μεγαλύτερο του 50%.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Σαρκοζί είναι διατεθειμένοι να ρίξουν στο τραπέζι και την απειλή πιστωτικού γεγονότος, καθιστώντας υποχρεωτική την συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις είναι ότι νωρίτερα, το Bloomberg μετέδωσε πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις τραπεζιτών-ΕΕ οδεύουν σε αδιέξοδο, αφού οι ιδιώτες πιστωτές απέρριπταν κατηγορηματικά προτάσεις της ευρωζώνης για κούρεμα άνω του 50%.

Το δημοσίευμα περί αδιεξόδου διέψευσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβλέποντας ότι οι συζητήσεις «θα καταλήξουν πιθανότατα στο 50%».

Αποδεκτό χαρακτήρισε ένα ύψος κουρέματος 40-50% και ο επικεφαλής της ιταλικής UniCredit Φεντερίκο Γκιτσόνι, βάσει δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που την Τρίτη κατέθεσε νέα πρόταση για εθελοντική αλλαγή ελληνικού χρέους που -σύμφωνα με πληροφορίες- προβλέπει κούρεμα άνω του 40%, ποσοστό στο οποίο επέμενε στην αρχή.

Όμως, ακόμη και αν φαίνεται ότι με αμοιβαίες αποχωρήσεις οδεύουν σε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το ύψος του κουρέματος, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα που ζητούν οι τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προσκρούουν στις εγγυήσεις που ζητούν σε αντάλλαγμα των απωλειών που θα υποστούν, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η δυσκολία του εγχειρήματος απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης τελικών αποφάσεων στην παρούσα Σύνοδο. Όλα τα σημάδια παραπέμπουν σε ολονύχτιο θρίλερ που δύσκολα θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις άμεσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024