Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος λίγο πριν τη Σύνοδο

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος λίγο πριν τη Σύνοδο

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 60% σε ελληνικά ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, που λήγουν ως το 2035. Ενώ εντείνεται η κόντρα με τους τραπεζίτες, που αρνούνται μία απομείωση άνω του 40%, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση. Ακυρώθηκαν τα Συμβούλια Eurogroup-Ecofin που είχαν  προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης.

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 60% σε ελληνικά ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, που λήγουν ως το 2035.

Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο «κούρεμα», σε μικρότερο, όμως ποσοστό.

Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ.

Ενώ εντείνεται η κόντρα με τους τραπεζίτες, που αρνούνται μία απομείωση άνω του 40%, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση.

Η μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της καθαρής παρούσας αξίας (net present value) των τίτλων.

Οι τραπεζίτες ζητούν να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ή 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με ότι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου.

Συναινετικός στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης εμφανίζεται πλέον και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εφόσον θα γίνει σε «εθελοντική» βάση, δηλαδή δεν θα την επιβάλλουν μονομερώς οι κυβερνήσεις στις τράπεζες.

Ακυρώθηκε το Ecofin

Η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και στις 8.15 θα ξεκινήσει το δείπνο εργασίας. Μετά το δείπνο θα γίνει η κοινή συνέντευξη Τύπου Ρομπάι – Μπαρόζο και στη συνέχεια, πιθανώς θα ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις των εθνικών αντιπροσωπειών.

Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Δευτέρα ότι θα γίνει συνεδρίαση του Ecofin, αλλά όχι του Eurogroup.

Ωστόσο, από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε η συνάντηση του Ecofin.

Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών (επικεφαλής στο Ecofin καθώς η Πολωνία ασκεί την προεδρία της ΕΕ) αναφέρει σε επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ (εστάλη το βράδυ της Δευτέρας) ότι αν το συνολικό πακέτο δεν είναι έτοιμο μέχρι την Τετάρτη, ίσως θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί η συνεδρίαση για μία ή δύο ημέρες.

Άλλωστε, ορισμένες κυβερνήσεις εκτιμούν ότι δεν χρειάζονται οι συνεδριάσεις των συμβουλίων, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα την ίδια ημέρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε κάθε περίπτωση, η ακύρωση των συνεδρίασης δεν είναι καλός οιωνός.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον αναπληρωτή υπουργό Φ. Σαχινίδη, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Σε συνάντησή του το βράδυ της Δευτέρας με τον Τσαρλς Νταλάρα του IIF, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως «οποιαδήποτε λύση θα είναι στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής». Η συνάντηση με τον αξιωματούχο της ομάδας των ιδιωτών πιστωτών έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, σε καλό κλίμα.

Σήμερα, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, όπου την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Ζανιάς.

Βαρύ κλίμα

Το κλίμα για την Ελλάδα είναι βαρύ, όπως προκύπτει -εν μέρει- και από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.Η Αυστρία, είπε, δεν θέλει να επενδύσει νέα κεφάλαια για την διάσωση της Ελλάδας, ενώ εκτίμησε ότι στην ελληνική περίπτωση μπορούν να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες συνέπειες, όπως αυτές μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Οι χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν πολύ περισσότερα κεφάλαια απ’ ότι είχαν συμφωνήσει στις 21 Ιουλίου (109 δισ. ευρώ), είπε. «Οι χώρες ΑΑΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία έχουν δείξει ότι δεν θα προσφέρουν πολύ σε νέο ρευστό. Είμαστε δεσμευμένοι στη συνεισφορά μας, αλλά τα μέτρα δεν μπορεί να κοστίσουν πολύ περισσότερο απ’ αυτό (σ.σ. την 21η Ιουλίου), καθώς πρέπει να προσέχουμε τις αξιολογήσεις μας ΑΑΑ», προσέθεσε.

Το ύψος των εκτιμώμενων ζημιών για τις τράπεζες από απομείωση 50% στα ελληνικά ομόλογα λήξεως ώς το 2035, υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι η επανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται απευθείας μέσω του EFSF και όχι μέσω δανεισμού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον μηχανισμό. Εφόσον προκριθεί το σενάριο των προνομιούχων μετοχών, τότε απομακρύνεται ο «εφιάλτης» των βασικών μετόχων των τραπεζών για ενδεχόμενη κρατικοποίηση.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου την Τετάρτη για τις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακοίνωσής του για τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Όσοι, όμως, επιχειρούν να κρύψουν πίσω από την δήθεν ανησυχία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι μετοχικές σχέσεις στις τράπεζες, μετά την επανακεφαλαιοποίηση και την πλήρη εξυγίανσή τους, ας μη συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτό το επιχείρημα γιατί δεν τους οδηγεί πουθενά. Είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι», είπε.

Αναφορά στις τράπεζες έκανε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

«Δίνουμε όλη αυτή την περίοδο μία πολύ μεγάλη, πολύ δύσκολη και σκληρή μάχη να άρουμε το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό, αυτό του χρέους που παραλάβαμε, και ακόμα περισσότερο να επιμεριστούν αυτά τα βάρη και σε άλλους, ώστε να μπορεί να ανασάνει ο ελληνικός λαός και να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια της αναγέννησης της χώρας μας, που είναι απαραίτητη», είπε.

«Εννοώ και τις τράπεζες, που βεβαίως θέλουμε να είναι τράπεζες που θα εξυγιανθούν και θα επενδύσουν επιτέλους και στην πραγματική οικονομία, αλλά πρέπει και αυτοί να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος» ώστε «να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη μόχλευση του EFSF, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ευρωμηχανισμού απαιτεί περαιτέρω συζητήσεις με τους επενδυτές.

Δύο είναι οι επιλογές στις οποίες έχουν καταλήξει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς να αποκλείεται να συνδυασθούν. Η μετατροπή του EFSF σε ασφαλιστικό οργανισμό που θα εγγυάται τμήμα των εκδόσεων ομολόγων ή η χρηματοδότησή του από τρίτες πηγές, όπως το ΔΝΤ, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (από Κίνα, Βραζιλία κτλ.) και ιδιώτες επενδυτές.

Ρουμπίνι: Το πιστωτικό γεγονός δεν θα έχει επιπτώσεις

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι ακόμα και να γίνει πιστωτικό επεισόδιο αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις, εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι.

Όπως υποστήριξε, ένα «κούρεμα» 60% δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα CDS, ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής πτώχευσης» (Selective Default) για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα CDS θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα σε αυτούς που δεν θα δεχθούν το «κούρεμα», σημείωσε

Η μεικτή έκθεση των CDS στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 5 δισ. ευρώ, ή και λιγότερα, και ως εκ τούτου, ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS, αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις, υπογράμμισε.

Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί με αξιόπιστο τρόπο να μην πληρώσει όσους αρνούνται να δεχθούν το «κούρεμα», προκειμένου να τους αναγκάσει να δεχτούν απομείωση 60%, ακόμα και αν αυτό το «πιστωτικό γεγονός» ενεργοποιήσει τα CDS, υποστήριξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024