Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ευρωπαϊκός γόρδιος δεσμός το «κούρεμα» και η επανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών

Μαραθώνιες οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ελληνικό «κούρεμα» και το μηχανισμό στήριξης του ευρώ: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται πως βρέθηκαν πριν τη Σύνοδο κοντά σε «κατ' αρχήν συμφωνία» για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης εξετάζοντας, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις, «ένεση» 100 δισ. ευρώ -αν και παραμένουν διαφωνίες από ορισμένα κράτη μέλη για το ύψος της ενίσχυσης. «Νεκρή» η πρόταση για εμπλοκή της ΕΚΤ στη μόχλευση του EFSF, λέει ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Eurogroup συμφωνεί σε μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα.

Μαραθώνιες οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ελληνικό «κούρεμα» και το μηχανισμό στήριξης του ευρώ: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται πως βρέθηκαν, πριν τη Σύνοδο, κοντά σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης το Σάββατο.

Δύο ξεχωριστές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press.

Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ επιβεβαίωσε πως το Ecofin έχει προετοιμάσει τα βασικά σημεία μίας συμφωνίας για τον τραπεζικό τομέα, στα οποία θα κινηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής.

Ωστόσο, οι ενστάσεις δεν λείπουν: Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως τρία μέλη της Ευρωζώνης, και συγκεκριμένα η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, εξέφρασαν αντιθέσεις στο ύψος των ενισχύσεων. Οι τρεις χώρες «πιστεύουν πως (το σχέδιο) είναι υπερβολικά ακριβό και δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν τόσα κεφάλαια» υποστήριξε η πηγή.

H επανακεφαλαιοποίηση, μαζί με τη μόχλευση του μηχανισμού σταθερότητας για την Ευρωζώνη (EFSF) και το ελληνικό κούρεμα, είναι ένας από τους τρεις «γόρδιους δεσμούς» των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο συνεδρίασε εν όψει της -πρώτης, «προπαρασκευαστικής»- Συνόδου Κορυφής της Κυριακής είχε αναφέρει επίσης πως, όσον αφορά το ελληνικό κούρεμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί στοχεύουν σε σημαντικά υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου -συνέχεια του Eurogroup της Παρασκευής- ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Στη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το Συμβούλιο ανέφερε απλώς πως οι υπουργοί προετοίμασαν τα θέματα της εργασίας της Συνόδου Κορυφής.

Το ζήτημα του EFSF

Όσον αφορά τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις έχουν αποκλειστεί επιλογές που εμπλέκουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα από τα σημεία που έχουν προκαλέσει τη γαλλογερμανική διαφωνία.

Τις πληροφορίες, που αρχικά είχαν δει το φως της δημοσιότητας από ανώνυμες πηγές, επιβεβαίωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ το Σάββατο, λέγοντας πως η γαλλική πρόταση να μετατραπεί το EFSF σε πιστωτικό μηχανισμό που θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από την ΕΚΤ «έχει τελειώσει».

Η θέση του Βερολίνου σε αυτό το θέμα ήταν άτεγκτη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επαναμβάνει νωρίς το Σάββατο σε ομιλία της σε μέλη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών πως η αποστολή της ΕΚΤ είναι μόνο μία, η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας.

Για τη μόχλευση, σύμφωνα με πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, μένουν πια δύο επιλογές: Η μία αφορά τη μερική εγγύηση από το EFSF νέων ομολόγων που εκδίδουν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η δεύτερη μία «διερεύνηση νέων πιθανοτήτων συνεργασίας με το ΔΝΤ».

Ενδεικτική του πυρετώδους ρυθμού των διαβουλεύσεων ήταν η συνάντηση που είχαν κανονίσει Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο το βράδυ του Σαββάτου σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στον γαλλογερμανικό «άξονα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024