Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κυβέρνηση εξετάζει μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, λέει ο Ευ. Βενιζέλος

Η κυβέρνηση εξετάζει μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, λέει ο Ευ. Βενιζέλος

«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και προσθέτει ότι όλα τα άλλα σενάρια «δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση».

«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.»

» Όλες οι άλλες συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση.»

» Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους από φέτος έως και το 2014. Προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε αυτή τη δήλωση, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ γι’ αυτά που είπε την Πέμπτη στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, Οικονομικών, του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αναφέρθηκε σε τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Τα σενάρια αυτά είναι:

  • Το καλό: Είπε ότι το καλό -πρώτο- σενάριο αφορά την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.
  • Το κακό: Το χειρότερο -δεύτερο- σενάριο είναι να μην προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και η χώρα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία – πρόκειται για τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορές στην Αργεντινή.
  • Το καλύτερο: Το τρίτο σενάριο, που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό, σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» κατά 50% (όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος).

Στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012.

Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλισιτκών ταμείων αμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Όπως, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το τρίτο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024