Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς άμεση επανακεφαλαιοποίηση 16 τραπεζών κινείται η ΕΕ

Προς άμεση επανακεφαλαιοποίηση 16 τραπεζών κινείται η ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τα σχέδια επανακεφαλαιοποίησης των 16 τραπεζών που κινδύνευσαν να αποτύχουν στα «τεστ αντοχής» που έγιναν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας τους να καθησυχάσουν τις αγορές για την ισχύ του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τα σχέδια επανακεφαλαιοποίησης των 16 τραπεζών που κινδύνευσαν να αποτύχουν στα «τεστ αντοχής» που έγιναν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας τους να καθησυχάσουν τις αγορές για την ισχύ του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι 16 τράπεζες που ήρθαν κοντά στο όριο να «κοπούν» θα πρέπει πλέον να αναζητήσουν άμεσα νέα κεφάλαια. Αν και φημολογείται ότι οι γαλλικές τράπεζες ψάχνουν νέα κεφάλαια, καμία δεν βρίσκεται στη λίστα. Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι συζητήσεις δρομολογούνται ακόμη.

Η επιτάχυνση θα επηρεάσει κυρίως τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Επτά είναι ισπανικές, τρεις ελληνικές, δύο από Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία και από μία σε Ιταλία, Κύπρο και Σλοβακία.

Όταν η πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτική αρχή, European Banking Authority, εξέτασε 91 τράπεζες υπό το πρίσμα ενός σεναρίου σοβαρής οικονομικής δυσκολίας, εννέα τράπεζες απέτυχαν και πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι 16 τράπεζες που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής είχαν καταλήξει με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier One 5% και 6%. Το «όριο» ήταν 5%.

Η EBA έχει δώσει διορία σε αυτές τις τράπεζες έως τον Απρίλιο του 2012 για να ολοκληρώσουν τα σχέδια τόνωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Αν και οι τράπεζες αναμένεται να στραφούν αρχικά στιςαγορές, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και κρατική βοήθεια. Η γαλλική κυβέρνηση δείχνει να τάσσεται υπέρ της χρήσης του ταμείου EFSF, όμως άλλα κράτη-μέλη μάλλον θα προτιμήσουν την εθνική δράση.

Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνα την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε το ειδικό καθεστώς για κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες που δημιουργήθηκε στην κρίση του 2008, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να διαθέτουν δάνεια και εγγυήσεις σε προβληματικές τράπεζες.

Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ήλωσε ότι οι 16 τράπεζες που παραλίγο να αποτύχουν «κρίνονται ευάλωτες και πρέπει να ενισχυθούν. Θέλουμε η επανακεφαλαιοποίησή τους να γίνει με ιδιωτικά μέσα. Η εποχή της διάσωσης τραπεζών πρέπει να τελειώσει. Όμως, σίγουρα δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα κάποιες απ’ αυτές τις τράπεζες να χρειαστούν κρατική βοήθεια».

Η εκπρόσωπος της ΕΒΑ δήλωσε: «Η ΕΒΑ συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτικές αρχές για να διασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση στον εντοπισμό και στην κάλυψη αυτών των κεφαλαιακών αναγκών […] και θα επιθεωρήσουμε τις δράσεις που έχουν κάνει αυτές οι τράπεζες».

Ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τράπεζες που αντεπεξήλθαν καλύτερα, αλλά δεν ανταποκρίνονται ακόμη πλήρως με τις νέες αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις τις οποίες συμφώνησαν τον περασμένο χειμώνα οι διεθνείς εποπτικές αρχές, θα πρέπει να επιταχύνουν «την πορεία τους προς τους συντελεστές της Βασιλείας ΙΙΙ. Η συμφωνία της Βασιλείας ΙΙΙ προβλέπει περιθώριο μέχρι το 2019 για να καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024