Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ανοίγουν παράθυρο για την ελληνική πτώχευση στην ΕΚΤ

Μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το κρατικό χρέος δεν μπορεί, πλέον, να αποκλειστεί, δηλώνει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, ο οποίος είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης. 

Μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα δεν θα είναι ικανή να αποπληρώσει το κρατικό χρέος δεν μπορεί, πλέον, να αποκλειστεί, φέρεται να δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.

Μέχρι πρόσφατα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα στελέχη της ΕΚΤ απέρριπταν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ελληνικής πτώχευσης, αλλά σταδιακά δείχνουν ότι μετακινούνται προς την κατεύθυνση της λεγόμενης «ελεγχόμενης» χρεοκοπίας.

Ο κ. Κνοτ, που ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ολλανδίας αυτό το καλοκαίρι, είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που βγαίνει και μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad αν υπάρχει αυτή η πιθανότητα, ο κ. Κνοτ παραδέχθηκε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο.

«Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών» φέρεται να είπε.

«Για πολύ καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η πτώχευση δεν είναι αναγκαία. Τα νέα από την Αθήνα, πάντως, δεν είναι τις περισσότερες φορές ενθαρρυντικά», προσέθεσε.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εργαστεί σκληρά για να βοηθήσουν την Ελλάδα και κατηγόρησε τη χώρα ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Όλες οι προσπάθειες στοχεύουν στο να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά τώρα είμαι λιγότερο σίγουρος στο να αποκλείω την πτώχευση, απ’ ότι ήμουν πριν από λίγους μήνες», σημείωσε.

Αναρωτιέμαι «αν οι Έλληνες συνειδητοποιούν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024