Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ομάδα των BRICS θα στηρίξει «έμμεσα» την Ευρωζώνη

Η ομάδα των BRICS θα στηρίξει «έμμεσα» την Ευρωζώνη

Η ΕΕ αποτελεί σήμερα το «επίκεντρο της κρίσης» και οι ηγέτες της πρέπει να «δράσουν με ταχύτητα» ώστε «να βρουν λύσεις» για να αντιμετωπιστεί η κρίση, τονίζει η ομάδα των μεγαλύτερων στον κόσμο αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) και προσθέτει πως προτίθεται να παρέχει «έμμεση» υποστήριξη, μέσω των διεθνών οργανισμών, για να αντιμετωπιστούν οι «παρούσες προκλήσεις» στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι μεγαλύτερες στον κόσμο αναδυόμενες οικονομίες ανακοίνωσαν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ότι προτίθενται θα παρέχουν «έμμεση» υποστήριξη, μέσω των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, για να αντιμετωπιστούν οι «παρούσες προκλήσεις» στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Βραζιλίας, της Ρωσίας,
της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον πριν από τις ετήσιες
συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Οι BRICS είναι διατεθειμένες να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, την παροχή υποστήριξης μέσω του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρούσες προκλήσεις για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα», υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση τους.

Σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ομάδας BRICS δεν θέλησαν να σχολιάσουν άλλα πιθανά μέτρα, όπως οι αγορές κρατικών ομολόγων σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Η ΕΕ αποτελεί σήμερα το «επίκεντρο της κρίσης» και οι ηγέτες της πρέπει να «δράσουν με ταχύτητα» ώστε «να βρουν λύσεις» για να αντιμετωπιστεί, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντο Μάντεγκα.

Ο κ. Μάντεγκα επικαλέστηκε τον «κίνδυνο» να υπάρξουν επιπλοκές για τις αναδυόμενες χώρες σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης. «Εάν δεν επιλυθεί σήμερα το πρόβλημα της Ελλάδας, θα πληγούν και οι άλλες οικονομίες», προέβλεψε.

Οι πέντε χώρες, καθεμιά εκ των οποίων έχει ηγετική θέση στην περιφέρεια όπου βρίσκεται, αποκτούν ταχύτατα οικονομική ισχύ όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους αλλά και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που σημειώνουν μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% στη Νότια Αφρική, 3,8% στη Βραζιλία, 4,3% στη Ρωσία, 7,8% στην Ινδία και 9,5% στην Κίνα.

Αντίθετα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2,5% στο 1,5%, και στην ΕΕ, στο 1,6% εφέτος και το 1,1% το 2012.

Οι αξιωματούχοι των πέντε χωρών σημείωσαν ότι η συμβολή τους, όπως και «άλλων αναδυόμενων οικονομιών, στην παγκόσμια ανάπτυξη αυξάνεται και θα αυξηθεί περαιτέρω».

Ωστόσο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας Νταβάρι Σαμπαράο επισήμανε ότι σε χώρες όπως είναι η Ινδία θα υπάρξουν προβλήματα και εντάσεις εάν κληθούν να παρέχουν στήριξη μέσω του ΔΝΤ σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, αντί να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, εάν δεν μειώσουν τη φτώχεια.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στρότσακ, από την πλευρά
του αρνήθηκε να μιλήσει περί «βοήθειας» στην Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο περί «συνεργασίας».

«Το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να επανέλθει σε τροχιά η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες χώρες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των BRICS, που επαίνεσε τις πρόσφατες κινήσεις για την μείωση του ελλείμματος στις ΗΠΑ και την απόφαση της Ευρωζώνης να καταστήσει πιο ευέλικτο τον μηχανισμό στήριξης EFSF.

«Είναι κρίσιμο οι ανεπτυγμένες οικονομίες να υιοθετήσουν υπεύθυνες μακροοικονομικές και οικονομικές πολιτικές, να αποφύγουν την δημιουργία υπερβολικής παγκόσμιας ρευστότητας και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να μειώσουν τις ανισορροπίες», Sημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι BRICS εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι οι συνθήκες «υπερβολικής ρευστότητας» με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που δημιουργούν οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη διαχέονται στις αναδυόμενες αγορές, «καθιστώντας υπερβολικά ευμετάβλητες τις ροές κεφαλαίων και τις τιμές των εμπορευμάτων».

Τόνισαν πάντως ότι θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρξει «ισχυρή ανάπτυξη» και να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024