Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ισχυρή και συντονισμένη δράση» για την αντιμετώπιση της κρίσης υποσχέθηκε η G20

«Ισχυρή και συντονισμένη δράση» για την αντιμετώπιση της κρίσης υποσχέθηκε η G20

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) εξέδωσαν -αν και δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο- κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, υποσχόμενοι «ισχυρή και συντονισμένη δράση» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις πως οι τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) εξέδωσαν -αν και δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο- κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, υποσχόμενοι «ισχυρή και συντονισμένη δράση» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις πως οι τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη της G20 θα κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για να σταθεροποιήσουν το χρηματοοικονομικό τομέα. Σημειώνεται η «εύθραυστη» κατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος στην ΕΕ.

Η G20 υπόσχεται μια «ισχυρή και συντονισμένη» αντίδραση στην κρίση, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένη «να στηρίξει την ανάπτυξη» της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τονίζει την ανάγκη να προωθηθεί η μείωση των ελλειμμάτων μέσω «αξιόπιστων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να «υποστηρίζουν την ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει ακόμα το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν στις τράπεζες την αναγκαία ρευστότητα. Οι νομισματικές πολιτικές θα διατηρήσουν την σταθερότητα των τιμών και θα συνεχίσουν την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».

Ικανοποίηση ΗΠΑ για διαβεβαιώσεις Ευρωζώνης

Οι ΗΠΑ σημείωσαν τη δέσμευση των χωρών της ζώνης του ευρώ, ενώπιον της G20, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ηπείρου, δήλωσε μια αμερικανίδα κυβερνητική αξιωματούχος.

Στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών αυτής της ομάδας των πλούσιων και αναδυόμενων χωρών, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να εγκριθούν γρήγορα από τα εθνικά κοινοβούλια οι μεταρρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η αξιωματούχος αυτή, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο.

Οι ΗΠΑ επισήμαναν τη βουληση της ευρωζώνης να συζητήσει τα μέσα για να καταστεί το Ταμείο αυτό όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, σ’ αυτό το στάδιο δεν συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των διαφόρων δυνατοτήτων για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όπως και δεν αναφέρθηκε κάποιος νέος μηχανισμός βοήθειας προς την Ευρώπη από μέρους άλλων χωρών, πέραν αυτών που υπάρχουν ήδη.

Παρά τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε μέλος της ξεχωριστά, η G20 επέδειξε ενότητα απόψεων σε ό,τι αφορά την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση, απέναντι στην εξασθένηση της ανάπτυξης που πλήττει όλες τις χώρες της ομάδας, πρόσθεσε η αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024